Rusko je připraveno dodávat ropu do ropovodu přes Turecko

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 19. října (ČTK) - Rusko je připraveno dodávat ropu pro ropovod, který povede přes Turecko z pobřeží Černého na pobřeží Středozemního moře. Řekl to dnes ruský vicepremiér Igor Sečin poté, co zástupci Ruska, Itálie a Turecka podepsali dohodu o projektu.

Na projektu ropovodu ze Samsunu do Ceyhanu bude mít italská společnost Eni 50 procent a druhá polovina podílu bude patřit tureckému podniku Calik. Potrubí o délce 550 kilometrů bude moci přepravovat až 1,5 milionu barelů denně.

Předběžnou dohodu o spolupráci na projektu dnes v rámci podpisového ceremoniálu uzavřely i společnosti Eni, Calik a ruské JSC Transněfť a Rosněfť. "Rosněfť se projektu zúčastní vlastními ropnými poli. Předpokládáme, že poskytneme nová pole v černomořské a kaspické oblasti," řekl Sečin novinářům. Dodal, že zájem o účast na projektu mají i další ruské firmy jako Lukoil.

Šéf Eni Paolo Scaroni uvedl, že ropovod bude zřejmě využívat i suroviny z ropných polí Kašagan a Karačaganak v Kazachstánu, které kontroluje italská firma. "Kaspická oblast nyní těží kolem 2,4 milionu barelů denně. V příštích desetiletích se zde těžba zvýší o další dva miliony barelů," řekl Scaroni. Potenciál růstu těžby má i černomořská oblast, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK