Západočeská univerzita koupí obří budovu ředitelství Škodovky

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 19. října (ČTK) - Obří budovu bývalého ředitelství plzeňské Škody Holding koupí za 180 milionů korun Západočeská univerzita (ZČU). Správní rada univerzity už koupi schválila, smlouva má být podepsána do poloviny listopadu. ZČU by zaplatila splátkami z dotací EU, které už má schválené. Do budovy se od příštího akademického roku mají přesunout filozofická fakulta a fakulta zdravotnických studií, které jsou roztroušené po Plzni. ČTK to řekl rektor Josef Průša. Už nyní jsou v budově v nájmu katedry záchranářů a rentgenových laborantů.

Právě stěhování do nových prostor bylo jedním z důvodů nedávného odvolání děkana fakulty filozofické Ladislava Cabady. Akademický senát mu vytýkal, že přesun měl důkladněji analyzovat a vysvětlovat. "Koupi zahájíme ihned poté, co ji projedná nové vedení fakulty (filozofické)," uvedl rektor. Její děkan se bude volit 6. listopadu.

Zatímco velký akademický senát ZČU stěhování schválil, senátoři filozofické fakulty to odmítli. Průša je na veřejné diskuzi před 11 dny požádal, aby znovu zvážili argumenty. "Nechme to téma na 6. listopadu po volbě děkana, až se situace zklidní. Pak to bude fakulta řešit bez emocí," řekl vedoucí katedry filozofie a šéf velkého senátu Nikolaj Demjančuk.

Úpravy budovy zhruba za 30 milionů korun už má univerzita promyšlené. Projekt ale nechá zpracovat až po koupi, na níž chce využít evropské peníze z operačního programu Věda a výzkum pro inovace. "Jde o prioritní osu čtyři na podporu doktorských studijních programů. Jde o jedinou podporu, která není orientovaná na přírodní a technické vědy," vysvětlil Průša. Peníze mohou jít ze 70 procent na výstavbu a úpravy budov. "Univerzita už má přiděleno 850 milionů korun a 150 milionů dáme ze svého," dodal rektor. ZČU dohodne se Škodou splátkový kalendář.

Filozofická fakulta nyní vyučuje téměř 4000 studentů na pěti místech v Plzni. Výstavba nové fakulty by byla reálná za 20 až 30 let. Zdravotnická fakulta se 700 studenty je v nájmu v budově na Lochotíně. Také není pohromadě, navíc plánuje velký rozmach kvůli poptávce po absolventech. Čtyřpatrová budova v Tylově ulici, opravená před 13 lety, má podle Průši výbornou dopravní obslužnost, velké parkoviště, blízké autobusové nádraží a možnost vybudovat velké posluchárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK