Akcie v USA začaly týden růstem v naději na dobré výsledky firem

19.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. října (ČTK) - Americké akcie začaly nový týden růstem a hlavní index newyorské burzy získával kolem poledne jedno procento. Investoři čekají na nové čtvrtletní firemní zprávy v nadějích na příznivé výsledky, které by potvrdily stabilizaci a oživování ekonomiky z recese.

Dow Jonesův index v polovině dnešního obchodování posílil o zhruba 101 bodů na 10.097 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,9 procenta na 1098 bodů. Index trhu Nasdaq získával 0,8 procenta a pohyboval se kolem 2175 bodů.

Sezona zveřejňování výsledků amerických firem tento týden vrcholí. Své zprávy vydá 13 společností patřících do 30členného Dow Jonesova indexu a 135 firem ze širšího indexu S&P 500.

Investory minulý týden příznivě naladily dobré výsledky některých bank a dalších firem. Ze 61 firem indexu S&P, které nahlásily čísla do pátku, jich mělo 79 procent výsledky lepší, než se očekávalo. Za celý minulý týden Dow Jones posílil o 1,3 procenta.

Analytici budou nyní zejména sledovat vývoj firemních tržeb. Ty by měly naznačovat situaci ekonomiky lépe než zisky, které v posledních dvou čtvrtletích odrážely spíše to, jak byly podniky dobré ve snižování nákladů.

Trh Nasdaq tlačil dolů pokles akcií společnosti Apple. Investoři čekají na výsledky, které výrobce iPodů zveřejní krátce po uzavření burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK