Americké akcie v pondělí uzavřely na 12měsíčním maximu

20.10.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. října (ČTK) - Americké akcie v pondělí uzavřely na novém 12měsíčním maximu. Dobré firemní výsledky a příznivé komentáře makléřů povzbudily investory, kteří hledají důkazy o tom, že ekonomika se začíná uzdravovat.

Nejsledovanější Dow Jonesův index vzrostl o 0,96 procenta na 10.092,19 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou úroveň od loňského října. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,94 procenta na 1097,91 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,91 procenta na 2176,32 bodu, napsala agentura Reuters.

"Dosud byly tři čtvrtiny (firemních) výsledků lepší, než se očekávalo, neobjevil se žádný opravdový horor," uvedl analytik Frank Lesh ze společnosti Future Path Trading. "Máme před sebou ještě několik týdnů (zveřejňování výsledků). Ale zatím je to dobré," dodal.

Největší americký vydavatel novin Gannett posílil o více než osm procent. Čistý zisk společnosti se sice ve třetím čtvrtletí kvůli prudkému poklesu příjmů z reklamy propadl o více než polovinu, díky snížení nákladů však překonal očekávání analytiků.

Největší světový výrobce stavebních a těžebních strojů Caterpillar si připsal šest procent poté, co Bank of America-Merrill Lynch zvýšila cílovou cenu jeho akcií a zlepšila odhad jeho zisků pro příští dva roky.

Dolar v pondělí zůstal v blízkosti 14měsíčního minima vůči euru. Investoři totiž očekávají, že úrokové sazby ve Spojených státech se budou v příštích měsících nadále držet blízko nuly. "Dolar zůstává obětí rozpočtové a měnové politiky Spojených států," uvedl analytik Andrew Bekoff ze společnosti Family Office Group.

V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,4942 USD. Předtím se vyšplhalo až na 1,4965 USD a podle analytiků bude v příštích dnech pravděpodobně testovat hranici 1,50 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK