České banky mají vyšší zisky

23.09.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Banky v České republice vykázaly ke konci června zisk více než šestnáct miliard korun. Před rokem byl zisk bankovního sektoru pouze deset miliard korun.  

Banky, které působí a českém bankovním trhu vykázaly ke konci června podle neauditovaných výsledků čistý zisk 16,251 miliardy korun. O rok dříve bankovní sektor skončil v pololetí se ziskem deset miliard. Po třech ztrátových letech na konci 90. let tak banky nadále vylepšují výsledky a efektivnost.

Růst ziskovosti je podle ekonomů způsoben především tím, že na český bankovní trh vstupují zahraniční vlastníci bank, kteří provádějí postupnou restrukturalizaci celého sektoru. Postupně se stabilizoval počet obchodních míst, který od počátku roku vzrostl o čtyři na 1755. Ke konci června na českém trhu působilo 37 bank a stavebních spořitelen, z nichž 12 mělo převažující českou majetkovou účast. Na trhu také roste konkurenční boj, převážně v oblasti poskytování úvěrů domácnostem.

Došlo i k růstu vkladů klientů u bank. Celkové vklady dosáhly 1,64 biliónů korun. Což znamená zvýšení o 130 miliard za pololetí. Poskytnuté úvěry dosáhly výše 884 miliard. Centrální banka v poslední době několikrát konstatovala, že zatímco celkový úvěrový rámec roste pouze pozvolna, výrazný růst zaznamenává u úvěrů domácnostem, hlavně spotřebitelských půjček, hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

 

Zdroj: ČTK

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ