Studenti se u bank mají dobře

25.09.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Se začátkem školního roku se opět stala aktuální otázka bankovních produktů pro studenty. Banky nabízejí svým mladým klientům nízké poplatky, slevy i pravidelné finanční prémie. Z čeho si tedy student může vybrat?

Nabídka účtů pro studenty je široká. Mladí lidé mají z čeho vybírat. A vybírat mezi bankami se opravdu vyplatí! Ne každý studentský účet totiž může splňovat všechny individuální požadavky. Každý by měl mít bankovní účet a k tomu dle potřeby i ostatní služby - platební kartu, kontokorent a alespoň jeden ze způsobů přímého bankovnictví (telefonní fankovnictví, GSM bankovnictví, internetové bankovnictví). Student se navíc naučí hospodařit s vlastními penězi a plánovat si své výdaje.

Banky vycházejí studentům vstříc a nabízejí středoškolákům i vysokoškolákům studentské účty za výhodnějších podmínek než jsou běžné účty pro ostatní klientelu. Nejenže mladým slevují na poplatcích za běžné bankovní služby, ale často poskytují i další výhody. Mladý člověk by si však měl uvědomit, že slevy jsou dočasné. Jakmile dosáhne určitého věku nebo přestane studovat, platí za všechno v plné výši.

V současné době si můžete studentské konto založit u šesti bank - České spořitelny, ČSOB, eBanky, Komerční banky, Poštovní spořitelny a Union banky. Studentská konta jsou určena nejen pro vysokoškoláky a studenty vyšších odborných škol, ale zkrátka nepřijdou ani středoškoláci. Děti mladší patnácti let však mají smůlu. Pouze u eBanky mohou získat svoji dětskou platební kartu vydanou k účtu rodičů.

Vedení studentských účtů u všech bank je zdarma. Téměř nic se neúčtuje ani za výpis z účtu. Studenti také ušetří při zřizování platební karty. Všechny banky totiž ke studentským účtům vydávají platební kartu zdarma a obvykle je zdarma i její vedení. Kromě toho některé banky také zvýhodňují studenty při zřizování či vedení přímého bankovnictví. Studenti mohou mít zdarma telebanking, GSM banking nebo dokonce internet banking a mají tedy i snadný přístup k účtu. Důležitou roli při výběru účtu hrají také poplatky za výběr hotovosti z bankomatu.

Banky však studentům nenabízejí jen nižší ceny za služby, poskytují také různé finanční prémie např. za každý rok studia nebo bonus za dokončení studia s výbornými studijními výsledky. U České spořitelny získáte ke svému studentskému účtu Sporostudent vždy na konci roku peněžní prémii 400 Kč a navíc při získání "červeného diplomu" obdržíte bonus deset tisíc korun. Komerční banka dává ročně majitelům konta Gaudeamus  333 Kč.

K založení účtu si stačí do banky přinést doklad k prokázání totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas nebo rodný list), potvrzení o studiu a pokud jste studentem vysoké školy tak i index. Založení účtu je zdarma. Některé banky ovšem vyžadují složení minimálního vkladu.

Pozor si dejte hlavně na každoroční dokládání potvrzení o studiu, které musí bance předložit do 31. října. Pokud ho bance nedoručíte, převede váš výhodný studentský účet na běžný účet, kde budete platit za spoustu věcí, kterou jinak máte zdarma. Neděste se! Banka vás na vaši povinnost včas upozorní.

Než si však studentské konto založíte, pozorně si prostudujte veškeré podmínky vedení účtu, poplatky a rozsah poskytovaných služeb. A abyste nemuseli tyto informace sami složitě zjišťovat, podívejte se na následující tabulku, která vám při výběru určitě pomůže.

Výhody studentských účtů u jednotlivých bank

Banka

Název účtu

Úrok

v %

Vedení účtu

Výpis

měsíčně

Výběr z bankomatu *

Kontokorent

Prémie

Česká spořitelna

Sporojunior

0,50

zdarma

poštovné

4 Kč / 20 Kč + 0,5 %

ne

 

Česká spořitelna

Sporostudent

0,50

zdarma

poštovné

4 Kč / 20 Kč + 0,5 %

ano

400 Kč/rok

10 000 Kč za červený diplom

ČSOB

Junior konto

1.00

zdarma

zdarma

5 Kč/25 Kč

ne

 

ČSOB

Studentské konto

1,75

zdarma

zdarma

5 Kč/25 Kč

ano

zdarma ISIC karta

eBanka

Program Student

0,15

19 Kč

3,90

4,90 Kč/ 29,90 Kč

ano

zdarma ISIC karta

Komerční banka

Konto Gaudeamus

1,75

zdarma

zdarma

5 Kč/25 Kč

ano

333 Kč/rok

 

Poštovní spořitelna

Junior účet

1,50

zdarma

10

5 Kč/25 Kč

ne

 

Union banka

Konto Junior

0,50

25 Kč

zdarma

0 Kč (30)/

5 Kč (30)

ne

 

Union banka

Konto Amos

0,5

25 KČ

zdarma

0 Kč (30)/

5 Kč (30)

ano

 

Poznámka: * výběr z bankomatu vlastní/cizí banky

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ