Olma čeká pokles tržeb, její hospodaření by mohlo skončit nulou

03.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 3. listopadu (ČTK) - Vedení olomoucké mlékárny Olma letos čeká pokles tržeb na 3,5 miliardy korun. Loni druhý nejvýznamnější tuzemský výrobce mléčných výrobků utržil 4,12 miliardy. Letošní hospodaření firmy, která se loni propadla do ztráty 214 milionů korun, by mohlo skončit jako vyrovnané, řekla ČTK generální ředitelka Olmy Simona Sokolová. Olomouckou mlékárnu ovládá od začátku roku skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

"Letošní očekávaný pokles tržeb souvisí s tím, že jsme optimalizovali výkup mléka, snížili jsme ho asi o třetinu, a dále s tlaky obchodních řetězců na dodavatelské ceny," uvedla generální ředitelka Olmy.

K letošnímu výsledku hospodaření Olmy řekla, že by mohl skončit na nule. Jeho výši ale ještě může podle Sokolové ovlivnit rozhodnutí vedení mlékárny postupně navyšovat výkupní ceny mléka. Druhý nejvýznamnější tuzemský výrobce mléčných výrobků nyní platí farmářům necelých šest korun za litr mléka, na konci příštího roku by to mohlo být 7,50 Kč až osm korun.

Výkupní ceny bude mlékárna pozvolna zvedat, protože podle jejího vedení jsou neúnosně nízké. "Kvůli tomu, že budeme platit za mléko více, a to na úkor mlékárny, budeme hrozně rádi, kdyby naše letošní hospodaření skončilo na nule. Ještě se ale ukáže," uvedla generální ředitelka Olmy. Kvůli nízkým výkupním cenám zemědělci na protest vylili minulý týden na několika místech země na pole desítky tisíc litrů mléka.

Olomoucká mlékárna Olma se propadla v uplynulém roce do ztráty 214 milionů. V roce 2007 skončilo její hospodaření čistým ziskem 25,6 milionu korun. "Dramatický hospodářský výsledek byl jednoznačně způsoben špatným odhadem množství nakoupené základní suroviny - čerstvého kravského mléka, který v konečném důsledku vedl k navyšování neprodejných skladových zásob sušeného mléka," napsala Sokolová ve výroční zprávě společnosti za rok 2008.

Na loňském záporném provozním hospodaření Olmy měl podle ní významný podíl i nepříznivý cenový vývoj na trhu a tvorba opravných položek k zásobám a pohledávkám. Poklesem prodejních cen výrobků a snížením prodejů sušeného mléka byly podle vedení mlékárny ovlivněny také tržby. Olma loni utržila za prodej vlastních výrobků a služeb 4,12 miliardy korun, což je o 452 milionů korun méně než v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK