Stát letos zemědělcům na doplňkových platbách vyplatí 6,3 mld.

03.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Stát zemědělcům vyplatí na národních doplňkových platbách (top-up) za letošní rok 6,3 miliardy korun, informoval dnes mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Ministr Jakub Šebesta v pondělí odsouhlasil výši sazeb dotace. Doplňkové platby mohou vyplácet svým farmářům státy, které vstoupily do EU po roce 2004, aby se přiblížily podpoře vyplácené v původních členských zemích.

Největší část vyrovnávacích plateb zemědělci dostanou na veškerou obhospodařovanou zemědělskou půdu. Na přibližně 3,512 milionu hektarů obdrží 4,1 miliardy korun. Dalšími penězi stát přispěje producentům vybraných komodit. Doplňkové platby navazují na jednotnou platbu na plochu (SAPS), na které má být za letošní rok farmářům z unijních peněz vyplaceno více než 13 miliard korun. Její vyplácení začalo již v půlce října, o jeden a půl měsíce dříve než v předchozích letech. Evropská unie dřívější vyplacení umožnila, aby zmírnila dopady ekonomické krize na zemědělce.

Téměř 1,5 miliardy získají letos v rámci dorovnání chovatelé přežvýkavců, přes půl miliardy chovatelé krav bez tržní produkce mléka. Další desítky milionů poputují k pěstitelům brambor a chmele a chovatelům ovcí a koz, 242 milionů pěstitelé lnu na vlákno.

"Celkem je na národní doplňkové platby pro letošní rok určena částka téměř 6,3 miliardy korun. Celková podpora v rámci obálky top-up pro přežvýkavce je letos o 6,1 procenta vyšší než v loňském roce," uvedl dnes ministr.

Rozhodnutí o přidělení dorovnávacích plateb začne Státní zemědělský intervenční fond zemědělcům rozesílat od 18. listopadu. "Zahájení plateb bude pak po nabytí právní moci rozhodnutí," uvedl již dříve mluvčí fondu Vladimír Voráček.

České zemědělství vykazuje díky dotacím od vstupu do Evropské unie zisk, v letech před vstupem bylo převážně ztrátové. Přesto tuzemští farmáři pobírají stále méně prostředků než jejich kolegové ze starých členských zemí. Tuto nesrovnalost zemědělci dlouhodobě kritizují, neboť prý snižuje jejich konkurenceschopnost na otevřeném unijním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK