Zrušení koncesionářských poplatků podpořilo přes 41.000 lidí

03.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Zrušení koncesionářských poplatků, jak to navrhli europoslanec Edvard Kožušník a senátor Richard Svoboda (oba ODS), podpořilo na webu přes 41.000 lidí. Samotnou petici za zrušení poplatků nicméně podepsalo za pět měsíců jen 1167 signatářů, uvedl Kožušník, když dnes petici předal předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS). Učinil tak dva dny před tím, než bude horní komora o rušení poplatků rozhodovat. Sobotka slíbil, že senátoři budou s peticí seznámeni.

Návrh v aktuální podobě má České televizi (ČT) a Českému rozhlasu (ČRo) nahradit od roku 2012 příjem ze zrušených poplatků odpovídajícím příspěvkem ze státního rozpočtu v celkové výši 7,8 miliardy korun. Zrušení poplatků, které jsou podle tvůrců návrhu druhem daně či "výpalného" za sledování televize a poslech rozhlasu, mimo jiné ušetřilo náklady na jejich výběr a správu v celkové výši přes 300 milionů korun.

Obě veřejnoprávní média ale změnu odmítla, obávají se ohrožení své nezávislosti v případě jejich financování státem. Podle jejich stanovisek jsou náklady na poplatky o 50 milionů korun nižší, než uvádějí tvůrci novely. Podle ČT by se platba ze státního rozpočtu v přepočtu na občana prodražila na dvojnásobek proti současnému stavu. Podle ČRo by financování ze státního rozpočtu mohlo být považováno za nedovolenou státní podporu nebo narušení hospodářského soutěže. Navíc by na chod médií veřejné služby přispívali i ti, kteří jsou od placení poplatků osvobozeni.

Zrušení koncesionářských poplatků chtějí podle průzkumu společnosti Ipsos Tambor dvě třetiny lidí. Téměř tři čtvrtiny dotázaných se neobávají, že by navrhované nahrazení poplatků financováním ČT a ČRo z rozpočtu ohrozilo svobodu slova. Také tvůrci novely argument o ohrožení nezávislosti odmítli. ČT i ČRo by měly příjmy stanoveny zákonem, stejně jako je zákonem dána výše poplatků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK