Česká měna dnes posílila vůči euru, k dolaru naopak oslabila

03.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Koruna dnes posílila vůči euru, k dolaru naopak oslabila. Vůči euru ji závěr zastihl pevnější oproti pondělí o 15 haléřů na hodnotě 26,22 Kč/EUR, k dolaru pak koruna ztratila šest haléřů na úroveň 17,85 Kč/USD. Uvedla Patria Online.

"Koruna v úvodu vracela pondělní zisky, avšak potom zavelela k útoku a dostala se až na 26,18 Kč/EUR," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Koruna tak dnes byla nejúspěšnější měnou regionu, když polský zlotý a maďarský forint vůči euru víceméně stagnovaly. Jako jeden ze zdrojů růstu koruny mohly podle Vlka během dne fungovat spekulace před čtvrtečním jednáním ČNB, která má rozhodnout o nastavení úrokových sazeb. "Slovní intervence představitelů centrální banky nedávno koruně přinesly ztráty. Při slabším kurzu však narostla pravděpodobnost, že sazby dolů nepůjdou," doplnil Vlk.

Naopak Jan Vejmělek z Komerční banky snížení sazeb o 25 bazických bodů na 1,00 procento na jednání rady centrální banky očekává.

Dolar se dnes po 17:00 obchodoval na 1,466 USD/EUR. Ve středu se pozornost trhu zaměří na indikaci situace na americkém trhu práce. Americká centrální banka má také ve stejný den jednat o měnové politice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK