Pražská burza odepsala další procento a půl, nejméně v regionu

03.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes navázala na pondělní pokles a dál oslabila. Hlavní index PX přišel o 1,63 procenta na 1112,0 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Hlavní podíl na dnešním vývoji měl bankovní sektor, ztrácela ale také většina ostatních titulů.

Více než tříprocentní ztráty dnes postihly akcie mediální skupiny CETV, sítě autobazarů AAA Auto, developera ECM a Komerční banky. Cenné papíry KB před středečním oznámením výsledků za třetí čtvrtletí přišly bezmála o 3,5 procenta na 3427 korun. Analytici odhadují, že Komerční bance klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně zhruba o 14 procent na 8,5 miliardy korun. Loni za stejné období banka vydělala 9,9 miliardy korun.

Druhý z bankovních titulů, rakouská Erste Bank, odepsala 1,20 procenta na 739 korun. Pojišťovací skupina VIG ztratila 2,48 procenta na 997,60 Kč.

Oslabil také energetický sektor, k tříprocentní ztrátě se přiblížily akcie těžební NWR a druhého z developerů Orco. Energetická skupina ČEZ přišla o více než procento na 877 korun.

Nepatrných zisků dosáhl pouze petrochemický holding Unipetrol, který si připsal 0,07 procenta na 134,60 Kč.

Přesto dnes index pražské burzy podal lepší výkon než indexy polské a maďarské burzy. "Evropské akciové trhy jsou dnes hluboko v červených číslech, především zásluhou negativních zpráv z bankovního sektoru (slabé výsledky švýcarské banky UBS a restrukturalizace dvou velkých britských bank). Nejvíce tak ztrácejí právě bankovní tituly, namátkou francouzské banky BNP Paribas a Société Générale klesají přes čtyři procenta. Ztrácí také většina ostatních titulů. Negativně otevřely také americké burzy, a to přes oznámení o velké akvizici železniční společnosti Burlington Northern," poznamenal Josef Němý z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK