Japonské akcie mírně zpevnily

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. listopadu (ČTK) - Japonské akcie se dnes vrátily k růstu a investoři měli značný zájem hlavně o společnost Fast Retailing. Té výrazně vzrostly tržby v divizi Uniqlo, která prodává oděvy. Na trhu panovala nejistota kvůli schůzce měnového výboru americké centrální banky (Fed), i když se očekává, že Američané nechají základní úroky beze změn.

Index Nikkei 225 si připsal 41,36 bodu a den uzavřel vyšší o 0,42 procenta na hodnotě 9844,31 bodu. V úterý se na burze v Tokiu neobchodovalo, v pondělí však index oslabil o 2,3 procenta, a dostal se tak nejníže za tři týdny. Širší index Topix dnes zůstal beze změn na 881,27 bodu.

"Pokud jde o výsledek schůzky měnového výboru Fedu, největší pozornost se zaměří na to, jaký časový rámec bude mít v USA politika nízkých úrokových sazeb," poznamenal hlavní analytik makléřské společnosti Daiwa SB Investments Soičiró Mondži. Jde hlavně o to, jak dlouho je Fed ochoten držet sazby nízko. Obecně platí, že růst úroků by uškodil akciím, ale pomohl dolaru.

Oslabovaly například akcie polovodičových firem, které tak reagovaly na úterní rozhodnutí banky Morgan Stanley snížit atraktivitu tohoto sektoru. Ze stejného důvodu v úterý klesaly akcie polovodičových firem i v USA.

Na devizových trzích se americký dolar pohyboval těsně pod měsíčním maximem vůči koši měn, naopak australský dolar, který už letos výrazně zpevnil, se vydal směrem dolů. Čerstvá statistika totiž z Austrálie totiž naznačuje, že tamní centrální banka by v prosinci nemusela zvýšit úrokové sazby, jak se dosud předpokládalo.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na 76,817 bodu a je nejvýše od začátku října. Podle analytiků je ale důležité, že dolar nevystoupil nad 55denní klouzavý průměr, a proto lze čekat, že bude dál oslabovat. Nynější vlna poklesu dolarového indexu se táhne od března.

Euro k dolaru zůstalo bez větších změn na 1,4720 USD, zatímco v úterý o 0,4 procenta oslabilo. Australský dolar k americkému klesl na 0,8985 USD po zprávě, že se v Austrálii v září překvapivě snížily maloobchodní tržby. Dolar k jenu oslabil o 0,1 procenta na 90,27 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK