Komerční bance klesl ke konci září čistý zisk na 8,44 mld. Kč

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Komerční bance klesl za tři čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk po menšinových podílech meziročně o 14,5 procenta na 8,438 miliardy korun. Loni za stejné období měla banka zisk 9,873 miliardy korun. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámila Komerční banka. Analytici takový pokles zisku zhruba očekávali.

Z největších tuzemských bank zveřejnila výsledky za tři čtvrtletí zatím jen Česká spořitelna. Ta za tři čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 0,3 procenta na 9,65 miliardy korun. ČSOB zveřejní hospodářské výsledky za devět měsíců roku v pátek 13. listopadu.

Komerční banka uvedla, že výsledek považuje za solidní vzhledem k výraznému ekonomickému poklesu. "K dosažení solidního výsledku Komerční banky přispělo stálé rozvíjení dlouhodobých vztahů s klienty včetně pokračujícího poskytování úvěrů. Komerční banka rovněž udržela přísnou kontrolu provozních nákladů a obezřetné řízení rizik," uvedla banka.

Čistý úrokový výnos, hlavní zdroj příjmů, stoupl meziročně o 5,9 procenta na 16,5 miliardy korun. Příjem z finančních operací narostl o 2,2 procenta na 2,7 miliardy korun. Čistý zisk z poplatků a provizí se naopak snížil o 5,1 procenta na 5,7 miliardy korun. Důvodem bylo podle banky omezení hospodářské aktivity klientů v době recese a vliv jednorázového výnosu zaúčtovaného v roce 2008.

Celkový objem úvěrů poskytnutých skupinou Komerční banky stoupl meziročně o 5,3 procenta na 383,5 miliardy korun. Podíl úvěrů individuálním zákazníkům přesáhl 45 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK