EGAP: Kvůli rostoucí poptávce máme od MF přislíbenu miliardu Kč

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Pojistná kapacita Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) by příští rok měla být posílena o další miliardu korun, aby státní pojišťovna mohla uspokojit prudce rostoucí poptávku exportérů. Finanční injekci pojišťovně EGAP přislíbilo ministerstvo financí. Na konferenci o vyhlídkách českého exportu to dnes v Praze řekl náměstek generálního ředitele EGAP Miroslav Somol. Vláda letos kvůli rekordnímu zájmu o pojištění vývozu schválila pro EGAP 700 milionů korun.

"Máme už (od MF) příslib jedné miliardy korun pro příští rok. Všichni asi víme, jak vypadá situace ohledně státního rozpočtu, takže to není jednoduché jednání," prohlásil generální ředitel EGAP Karel Pleva. Vedení EGAP bude podle něj jednat o případném dalším navýšení finančních prostředků.

EGAP totiž za devět měsíců letošního roku podle Plevy uzavřel pojistné smlouvy v rekordním objemu 43,8 miliardy korun. Je to více, než vedení EGAP plánovalo za celý letošní rok. "EGAP eviduje obrovský převis poptávky po jištění," podotkl Somol, podle kterého letos bude objem pojistných smluv EGAP činit 62 až 63 miliard korun.

Exportéři už na začátku září varovali, že ve státní pojišťovně nebude příští rok dostatek peněz na pojištění vývozu přijdou o mnohamiliardové zakázky. V pojistných fondech jim prý na rok 2010 chybělo 5,9 miliardy korun.

Pojištění EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží nedostanou zaplaceno. Úspěch tuzemských podniků na zahraničních trzích, zejména těch rizikových, podle vývozců na garancích poskytovaných prostřednictvím EGAP přímo závisí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK