Koruna posílila o deset haléřů k dolaru a mírně i k euru

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Česká měna umazala úterní ztrátu vůči dolaru a mírně posílila i k euru. Proti úterku byla kolem 11:00 k dolaru silnější o deset haléřů na 17,75 Kč/USD a k euru o čtyři haléře na 26,18 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka česká měna dnes začínala klidně a během dopoledne reagovala na vývoj ve světě. V rámci tohoto týdne koruna potvrzuje lepší výkonnost než okolní měny, doplnil.

Důležitou domácí událostí bude čtvrteční jednání bankovní rady České národní banky, které může českou měnu od regionu odchylovat, připomněl Vlk. Centrální bankéři budou jednat o nastavení úrokových sazeb a podle Vlka je nyní pravděpodobnější variantou nesnížení sazeb, což by koruně přineslo uklidnění a zřejmě i nějaké "body k dobru".

Americký dolar vzhledem ke zlepšené náladě na trzích vůči euru oslabil k 1,476 USD/EUR. Nálada se ale podle Vlka před dnešním jednáním americké centrální banky (Fed) střídá rychle. "Momentálně je nakloněna rizikovým aktivům, což sledujeme v růstu akcií i ropy. Stále tu zůstává riziko, že Fed naznačí ústup ze své velmi uvolněné politiky. Výhled na zmenšování objemu peněz by rizikové trhy zasáhl, domníváme se však, že k takovému náznaku Fed ještě nepřistoupí a spíše potvrdí setrvání současného nastavení i za lepšící se ekonomické situace. Takový výsledek by naopak akcie měly vzít pozitivně," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK