HK: Počet optimistických firem se za poslední půlrok ztrojnásobil

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Podíl podniků, které pro rok 2010 optimisticky odhadují svou celkovou ekonomickou situaci, se letos v září zvýšil v Česku na 28 procent z únorových 10,2 procenta. Vyplývá to z Evropského hospodářského průzkumu, který Hospodářská komora pravidelně dělá pro Evropskou asociaci obchodních a průmyslových komor Eurochambres.

Podíl pesimistických firem se snížil v uvedeném období z 61,9 na 30,1 procenta. Výsledky výzkumu dokazují, že počet optimistických firem sice roste, ale stále nedosahuje úrovně před rokem. V září 2008 odhadovalo svou budoucnost v ročním horizontu pozitivně 44,3 procenta podniků. Jen 15,9 procenta firem tehdy vidělo budoucnost černě.

Firmy vedle výhledu na rok 2010 hodnotily i svou současnou ekonomickou situaci, respektive vývoj v letošním roce. Podle vývoje rozdílu počtu pozitivních a negativních odpovědí je pozice firem obdobná jako u očekávání. Jejich situace byla v září 2009 lepší než v únoru 2009, ale horší než v devátém měsíci 2008.

Počet kladných odpovědí převyšoval v září 2008 počet záporných vyjádření o 26,8 procentního bodu. Letos v únoru se ale situace úplně obrátila a navrch měla záporná hodnocení, a to o 51,7 bodu. V září 2009 se nicméně rozdíl snížil a počet pesimistů převyšoval optimisty už jen o 42,6 procentního bodu.

Zatímco především u podniků střední velikosti se počet pozitivních hodnocení za poslední půlrok výrazně zvýšil a saldo záporných a kladných odpovědí se zhruba dvakrát zmenšilo z 59,4 na 30,2 procentního bodu, tak pesimistů u velkých podniků přibylo. Jejich deficit se zvýšil ze 40 na 48 procent.

"Dokazuje to, že počet zakázek pro střední firmy se zvyšuje, ale obří zakázky stagnují, protože velké podniky často nejsou schopny je samy realizovat. Proto by stálo za úvahu 'megatendry' rozdělovat tak, aby na ně dosáhly i menší firmy. To by mohlo pomoci celé ekonomice," uvedl k výsledkům průzkumu prezident komory Petr Kužel.

Pesimismus je sice stále vyšší ve zpracovatelském průmyslu než ve službách, ale ve výrobě se snižuje rychleji než v terciární sféře. Podniky hodnotily letos v září svou situaci pozitivněji ve srovnání s únorem nejenom ohledně své celkové ekonomické situace, ale také co se týče obratu, tuzemských prodejů, exportu, zaměstnanosti i investic.

Rozdíl mezi středními a velkými podniky je markantní mimo jiné u předpokládaného vývoje počtu zaměstnanců v roce 2009. U skupiny středních firem se snížil rozdíl negativních a pozitivních vyjádření na 44,4 procentního bodu, zatímco velké firmy deficit navýšily na 76 procent.

Výsledky zářijového šetření jsou velmi podobné dalšímu zářijovému průzkumu HK ČR zvanému Barometr malých a středních podniků. Toho se zúčastnilo přes 700 podniků. Tento panel respondentů byl ale v Evropském hospodářském průzkumu rozšířen o 80 velkých podniků a celkový počet dotazovaných firem z oblasti služeb a zpracovatelského průmyslu tak činil 809.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK