EU schválila společný podnik ČEZ a JAVYS pro Jaslovské Bohunice

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. listopadu (ČTK) - Evropská komise schválila založení společného podniku české společnosti ČEZ Bohunice a.s. a slovenské státní Jaderné a vyřazovací společnosti (JAVYS). Společný podnik Jaderná energetická společnost Slovenska (JESS) se má postarat o výstavbu a provozování nového bloku jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice. Výkonný orgán Evropské unie to uvedl v dnešním sdělení.

Komise dospěla k závěru, že založení JESS nijak významněji nenaruší hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru ani v jeho podstatné části. Obě společnosti minulý týden sdělily, že chtějí založit společný podnik do dvou měsíců a že už jen čekají na souhlas z Bruselu.

V JESS bude mít podle dřívější dohody slovenská JAVYS 51 procent, zbytek připadne ČEZ Bohunice, součásti elektrárenské skupiny ČEZ. Vybudování nové elektrárny má přispět k nahrazení zdrojů, které chybějí po odstavení některých starších elektráren na Slovensku včetně dvou bloků v Jaslovských Bohunicích.

Nový blok by podle požadavků slovenské vlády měl začít vyrábět elektřinu od roku 2020. Začátek samotné výstavby po ukončení přípravných prací je naplánován na rok 2014.

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica si vybrala ČEZ za partnera pro výstavbu jaderného zdroje koncem loňského roku bez veřejné soutěže, což napadla opozice i zelení aktivisté a politici ze Slovenska i z Rakouska. Podle předběžných odhadů by mohla stavba elektrárny vyjít na čtyři až šest miliard eur (105,8 miliardy až 158,6 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK