MPO: Firmám bylo z OPPI vyplaceno již přes šest miliard korun

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu vyplatilo českým podnikům z operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) 6,3 miliardy korun, což odpovídá 6,9 procenta z celkové částky, která je v tomto programu k dispozici, a zároveň 56 procentům alokace na rok 2007. ČTK to dnes sdělil mluvčí MPO Tomáš Bartovský. Z OPPI mohou čeští podnikatelé v letech 2007 až 2013 včetně národního spolufinancování získat téměř 100 miliard korun.

"OPPI se v oblasti reálného čerpání mezi tematickými operačními programy jiných resortů řadí na druhé místo. V ukazateli schválených žádostí o platbu a prostředků proplacených příjemcům vykazuje lepší výsledky operační program Doprava," uvedl Bartovský.

Do konce října uveřejnilo MPO celkem 32 výzev do všech úvěrových, záručních a dotačních programů OPPI. Finanční částka, kterou mohou tuzemské firmy v rámci těchto výzev vyčerpat, podle Bartovského činí téměř 58 miliard korun. "V prvních měsících 2010 vypíše MPO další výzvy do jednotlivých programů, čímž celková částka uvolněná pro české firmy vzroste na 76 miliard korun. To představuje 85 procent celkové alokace OPPI," dodal Bartovský.

Do konce září podaly firmy 5096 žádostí do různých programů OPPI v celkové hodnotě 42,8 miliardy korun. Současně vydalo MPO 2056 rozhodnutí o poskytnutí podpory ve výši 13,4 miliardy korun. Českomoravská záruční a rozvojová banka, která realizuje úvěrové a záruční programy, uzavřela ke stejnému datu 1603 smluv o poskytnutí záruky v objemu podpor 2,1 miliardy korun a 244 smluv o poskytnutí úvěru v objemu 1,24 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK