Akcie předních firem v USA dopoledne posílily o více než procento

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. listopadu (ČTK) - Akcie předních amerických firem dopoledne posílily o více než procento díky tomu, že sektor služeb vzrostl v říjnu druhý měsíc za sebou. Spolu se zprávou z trhu práce se tak zmírnily dvě z největších obav investorů o americkou ekonomiku.

Index Dow Jones v poledne newyorského času vzrostl o 1,2 procenta na 9890,8 bodu. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ posílil podle Yahoo! Finance na 2071,8 bodu se ziskem 0,7 procenta.

Institut pro řízení dodávek (ISM) oznámil, že v říjnu rostla aktivita sektoru služeb druhý měsíc za sebou. Index se sice zmírnil na 50,6 ze zářijových 50,9 bodu, hodnota nad hranicí 50 bodů ale znamená růst, napsala agentura AP.

Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v říjnu zrušili 203.000 pracovních míst. To představuje nejnižší počet od loňského července.

Personální agentura ADP Employer Services současně opravila zářijový úbytek pracovních míst v soukromém sektoru na 227.000 z původně ohlášených 254.000. Údaje jsou podle agentury Reuters známkou stabilizace trhu práce v USA v době, kdy americká ekonomika začíná oživovat z recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK