iHNed.cz: MERO učinilo nabídku na odkup podílu v České rafinérské

04.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Státem ovládaný provozovatel české části ropovodů Družba a Ingolstadt, společnost MERO, udělal podle serveru iHNed.cz první vážný krok v jednání o koupi podílu společnosti Shell v České rafinérské. Poté, co MERO koncem minulého týdne skončilo se studiem smluv a hospodaření rafinérií (due dilligence), odeslalo do centrály Shellu konkrétní finanční nabídku, napsal server iHNed.

Suma kolem 125 milionů dolarů, kterou MERO podle informací Hospodářských novin (HN) za víc jak 16 procent akcií nabídlo, je prý výrazně nižší než 200 miliónů, které mohl Shell podle lidí z branže ještě před časem očekávat.

MERO, které žije z poplatků za přepravu ropy a skladování státních ropných rezerv, loni vydělalo rekordních 337 miliónů korun čistého a utržilo skoro dvě miliardy. Koupi podílu Shellu chce financovat ze svého, z části pomocí úvěrů nebo dluhopisů. Teď záleží na britsko-nizozemském petrolejářském gigantu, jak tuto předběžnou nabídku vyhodnotí a zda pozve MERO do dalšího kola jednání.

Shell totiž nikdy prodej svého podílu v českých rafinériích - v Kralupech a Litvínově - neoznámil a dlouhodobě se k němu odmítá jakkoli vyjadřovat. Že jednání ale vede, potvrdili už před časem dva nejvážnější zájemci - Unipetrol se svým mateřským polským koncernem PKN Orlen a právě MERO, uvedl server.

"Nebudeme aktuální vývoj ani žádné naše kroky nijak komentovat. Proces běží podle standardního časového rámce, který jsme si se společností Shell stanovili," citoval server ředitele pro strategický rozvoj společnosti MERO Libora Lukáška.

Vlastnit podíl v rafinériích má pro monopolního dopravce ropy do Česka svůj význam. "Velkým argumentem jsou synergie z propojení obou strategických firem," vyjádřil se už dříve náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner. Podle něj tak nejde jen o bezpečnostní hledisko a snahu zabránit vstupu ruské ropné společnosti Lukoil do České rafinérské. Ostatně představitelé Lukoilu nedávno oznámili, že o koupi podílu v českých rafinériích už zájem nemají, napsal server Hospodářských novin iHNed.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK