Ceny podle odhadů v říjnu klesly, poprvé od srpna 2003

05.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Spotřebitelské ceny v říjnu podle odhadů analytiků oslovených ČTK klesly meziročně o 0,1 procenta. Šlo by tak o první meziroční pokles cen od srpna 2003. Ceny tak podle ekonomů dosáhly svého dna a již v listopadu by měly opět růst, odhadují ekonomové. V září byla meziroční inflace na nule.

Nezaměstnanost se pak podle většiny analytiků snížila ze zářijových 8,6 procenta na 8,5 procenta. Neznamená to ovšem podle nich, že by se situace na trhu práce zlepšovala. Naopak analytici očekávají postupný nárůst nezaměstnanosti až k deseti procentům. "Důvod poklesu je ryze sezónního charakteru," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Data o inflaci zveřejní Český statistický úřad a data o nezaměstnanosti ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělí 9. listopadu.

Za poklesem cen bylo podle analytiků především zlevnění dovolených doprovázené propadem cen pohonných hmot a zlevněním zemního plynu pro domácnosti. "Nebýt růstu cen některých potravin, alkoholu a oděvů, byl by pokles cen dvojnásobný," uvedl analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Ta přitom odhaduje říjnový pokles cen na meziročních 0,2 procenta.

"Pokles meziroční inflace do záporu by měl být omezen jen na jediný měsíc. V dalších měsících potáhnou inflaci k růstu například ceny pohonných hmot a od začátku nového roku pak ceny energií a zvyšování nepřímých daní," uvedl hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

V případě nezaměstnanosti pak počet lidí bez práce podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška zůstal na přibližně stejné úrovni jako v září. "Dlouhodobý trend propouštění byl vyvážen zahájením sezónním prací," uvedl.

Nezaměstnanost svého vrcholu podle odhadů dosáhne v první polovině příštího roku, kdy by se měla pohybovat kolem desetiprocentní hranice. "Trh práce totiž reaguje na hospodářský cyklus se zpožděním a míra nezaměstnanosti v české ekonomice se dle našich odhadů začne meziročně snižovat teprve až ve čtvrtém čtvrtletí roku 2010," uvedl Jáč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK