Slovensko získá přednostní právo na strategické firmy v konkurzu

05.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. listopadu (ČTK) - Slovenský stát bude moci přednostně odkupovat firmy v konkurzu, které vláda označí za strategicky významné. Rozhodli o tom dnes poslanci slovenského parlamentu, kteří zpřísnili vládou navržené znění materiálu. Do rukou státu se tak budou moci dostat větší podniky nad 500 zaměstnanců nebo i jiné významné firmy, například dodavatelé energií.

Kabinet premiéra Roberta Fica chce zákonem například zabránit hromadnému propouštění ve vybraných podnicích, které se v době světové hospodářské krize dostanou do problémů. Opozice návrh zákona ostře kritizovala a upozorňovala, že může znejistit majitele firem a odradit zahraniční investory od vstupu na Slovensko.

Podle vládou navrhovaného znění si stát mohl uplatnit předkupní právo ještě dříve, než by se podnik, který má ekonomické problémy, dostal do konkurzu. Okruh firem se po hlasování poslanců zúžil pouze na ty, které jsou důležité pro ochranu zdraví, pro bezpečnost státu a řádný chod hospodářství.

Návrh kontroverzního zákona o některých opatřeních týkajících se strategických firem poslanci projednali ve zrychleném čtení. Normu ještě posoudí prezident a pokud návrh podepíše, měl by začít platit ode dne zveřejnění ve Sbírce zákonů. Platit má do konce roku 2010.

Podle parlamentem schváleného zákona bude moci příslušný ministr navrhnout vládě, aby označila podnik za strategicky významný. Původně měli mít toto právo jen ministři hospodářství a financí. Konkurzní správce následně bude muset nabídnout firmu k prodeji přednostně státu za tržní cenu anebo cenu určenou znalcem. Po převzetí firmy na sebe stát převezme i závazky vůči věřitelům. Firmu by měl po její stabilizaci pak znovu nabídnout k prodeji.

Schválený postup by stát mohl použít například na pomoc chemičce v NCHZ v Novákách. Ta je významným regionálním zaměstnavatelem. Do konkurzu se dostala poté, co jí Evropská komise vyměřila vysokou pokutu za kartel. Stovky lidí chce propustit i společnost Chemlon z Humenného či púchovská textilka Makyta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK