Poslanci se pohádali kvůli bytům OKD, jednání nakonec přerušili

05.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Ostrou hádku mezi poslanci vyvolala zpráva vlády o stavu bytového fondu OKD, kterou ve sněmovně přednesl místopředseda vlády Martin Barták. Poslanci se obviňovali ze lhaní, podvodů, klientelismu a nepřímo i z korupce.

Barták zmínil například to, že z právních analýz, které má ministerstvo financí, vyplývá, že výpověď části smlouvy ze strany společnosti RPG Industries není platná. Ministerstvo proto ve středu podalo určovací žalobu k rozhodčímu soudu při hospodářské a agrární komoře.

RPG Industries v červnu vypověděla předkupní právo nájemníkům bytů OKD. Závazek firmy, který plyne z pět let staré smlouvy se státem o prodeji jeho podílu v OKD, však ministerstvo nadále považuje za platný.

"Určovací žaloba je naprosto nedostatečná, pokud ji nebude doprovázet předběžné opatření, aby se nemohlo zacházet s byty. Obávám se, že se jednou přiblížíme stavu, kdy nebude možné už ty podmínky vymáhat," kritizoval vládu místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Připomněl, že společnost Allen&Overy pracovala současně pro stát i pro Zdeňka Bakalu, spolumajitele dolů OKD. "To je metoda korupce mezi některými velkými podnikateli a mezi státem," řekl.

ODS zase sociální demokraty napadla za privatizaci OKD. Podle poslance ODS Petra Nečase by jedině někteří sociální demokrati mohli vysvětlit, proč byla společnost prodána za čtyři miliardy korun, když objem majetku bytového fondu je podle něho deset až 12 miliard.

Slovní přestřelka mezi pravicí a levicí trvala zhruba hodinu a půl. Poslanci nakonec jednání přerušili s tím, že si počkají na audit smluv, který chystá ministerstvo financí. Ten by měl být podle Bartáka hotový koncem listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK