MERO ukončila rekonstrukci ropovodu Družba

05.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. listopadu (ČTK) - Společnost MERO, která je výhradním dopravce ropy do Česka, dokončila rekonstrukci přečerpávací stanice ve Velké Bíteši na Žďársku. Ukončila tak poslední etapu rozsáhlé rekonstrukce ropovodu Družba. Modernizace stanice přinesla zhruba desetiprocentní zvýšení maximálního množství protékající ropy, ale především energetickou úsporu a vyšší spolehlivost. Výměna čerpadel a další techniky stála 133 milionů korun. Novinářům to dnes v Brně řekli zástupci firmy MERO.

Ropovod Družba pochází ze 60. let minulého století. MERO začalo s jeho komplexní rekonstrukcí v roce 1997. "Velkou Bíteší jsme ukončili poslední velkou etapu oprav, která zahrnuje opravu přečerpávací stanice v Kloboukách u Brna v roce 2006 a Nového Města u Kolína v roce 2008," řekl provozně technický ředitel MERA Vít Tůma.

Ropovodem Družba se přepravuje ropa z východní Evropy, nejčastěji ruská sirnatá ropa pro zpracování v rafinériích v Litvínově a v Pardubicích. "Její přeprava je nyní plně automatická, ovládaná z jednoho místa a kontrolovaná kamerovým systémem. V případě potřeby je možno směr protékající ropy otočit," řekl Tůma.

Kapacita ropovodu Družba je nyní kolem 10 milionů tun ropy ročně. Společně s novějším ropovodem IKL z německého Ingolstadtu je MERO podle Tůmy schopno dopravit do Česka až 20 milionů tun ropy ročně. To je více než jednou tolik, než kolik činí roční spotřeba ropy v zemi.

Loni MERO přepravilo celkem 8,3 milionu tun ropy, rekordní objem od vzniku firmy v roce 1994. V minulých letech to bylo mezi 7,6 až 7,7 milionu tun. Ropovod Družba se celkovém množství podílí zhruba 60 procenty. Zbývající část ropy dodal ropovod IKL, který už 13 let dopravuje z přístavu Terst ropu dovezenou z Kaspické oblasti, Blízkého východu a severní Afriky.

Kromě obou ropovodů provozuje MERO také centrální tankoviště ropy poblíž obce Nelahozeves u Kralup nad Vltavou. "V současné době je v něm kolem milionu tun ropy jako strategická státní rezerva," dodal Tůma.

Jediným vlastníkem firmy je prostřednictvím ministerstva financí stát. Akciová společnost MERO ČR vznikla k 1. lednu 1994 sloučením společností Petrotrans a Mero IKL. Spojením těchto subjektů byly provoz ropovodu Družba a tehdejší výstavba ropovodu IKL začleněny do jednoho celku. Ke konci loňského roku společnost zaměstnávala 114 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK