Akcie velkých amerických firem rostly díky statistice

05.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. listopadu (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací dopoledne vzrostly o 1,5 procenta. Investorům zvedla náladu nová příznivá čísla z trhu práce a spotřebitelské výdaje.

Index Dow Jones zastupující třicítku nejsilnějších titulů na Wall Street v poledne newyorského času vzrostl na 9950,7 bodu. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SEČ stoupl podle Yahoo! Finance na 2092,8 bodu s nárůstem 1,8 procenta.

Americké ministerstvo práce uvedlo, že počet nově propuštěných zaměstnanců, kteří shánějí práci, klesl minulý týden na 512.000. Jde o nejnižší údaj od ledna; ekonomové přitom očekávali 523.000 lidí.

Zpráva je útěchou před páteční oficiální statistikou nezaměstnanosti za říjen, která by tak mohla být lepší, než se očekává. Analytici předpovídají, že míra nezaměstnanosti vzrostla v říjnu na 9,9 procenta.

Maloobchody vedle toho vykázaly za říjen druhý měsíční nárůst tržeb, které jim ale před tím déle než rok klesaly. Sílí tak naděje, že se výdaje spotřebitelů začínají oživovat, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK