Akcie v USA vzrostly o dvě procenta díky údajům o ekonomice

06.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. listopadu (ČTK) - Akcie největších firem ve Spojených státech ve čtvrtek vzrostly o dvě procenta. Nová čísla o produktivitě mimo zemědělství posílila důvěru v oživování ekonomiky. Solidní výsledky společnosti Cisco Systems pak naznačily, že rostou výdaje do technologií.

Index Dow Jones vyskočil o 203,82 bodu na 10.005,96 bodu, tedy o 2,08 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 2,42 procenta na 2105,32 bodu, když si 49,80 bodu připsal.

Vzestup akcií se opíral o širší trh a přední index Dow Jones se dostal nad psychologicky významnou hranici 10.000 bodů po dvou týdnech.

Akcie společnosti Cisco, která vyrábí zařízení pro počítačové sítě, vzrostly o 2,8 procenta na 23,93 bodu a pomohly nahoru sektoru technologických podniků. Firma předchozího dne zveřejnila své výsledky. Její zisk byl lepší, než se očekávalo, protože se odvětví podle jejího vyjádření oživuje.

Údaje také ukázaly, že se produktivita mimo zemědělství ve třetím čtvrtletí zvýšila více, než se čekalo. Ukazuje se, že podniky více využívají pracovních sil nižšího počtu lidí.

Na devizovém trhu posílil dolar o desetinu procenta vůči ostatním měnám, protože si investoři vybírali zisky před dnešní zprávou o říjnovém vývoji americké nezaměstnanosti. Dolar stoupl o 0,1 procenta na 90,76 JPY, ale kurz eura zůstal na 1,4874 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK