Akcie v Tokiu mírně zpevnily, dolar před statistikou beze změn

06.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes obnovily růst a nechaly se inspirovat příznivým vývojem na amerických trzích. Investoři měli zájem hlavně o exportéry, vysoké zisky ale měly i technologické tituly, kterým pomáhaly solidní výsledky hospodaření některých předních světových firem. Na devizových trzích se kurz dolaru před statistikou z amerického trhu práce držel v úzkém pásmu.

Index Nikkei 225 si připsal 71,91 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,74 procenta na hodnotě 9789,35 bodu. Za celý den má ale ztrátu, a to už druhým týdnem v řadě. Širší index Topix dnes oslabil o 0,1 procenta na 874,01 bodu.

Ve Spojených byla ve čtvrtek zveřejněna týdenní statistika o počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, která vyzněla poměrně příznivě. Na trh se tak opět vrátila důvěra v hospodářské oživení. Mnohem důležitější ale bude až dnešní zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA za říjen.

Například akcie společnosti Pioneer si připsaly téměř devítiprocentní zisk na 246 jenů. Pomohla jim zpráva, že investiční banka UBS zlepšila nákupní doporučení k této emisi. Zatímco doposud radila investorům akcie Pioneeru prodávat, nyní už pro ně má neutrální doporučení. Pioneer navíc uvedl, že nemusí vydat cenné papíry v tak velkém objemu, jak původně předpokládal.

Na devizových trzích se pozornost zaměřila na americký dolar, a to právě kvůli zmíněné statistice z amerického trhu práce. Analytici v průměru odhadují, že největší ekonomika světa v říjnu přišla o dalších asi 175.000 pracovních příležitostí, což by ale mělo být zlepšení proti září, kdy v USA zaniklo asi 263.000 míst. Zářijové údaje ale budou ještě zpřesněny. Míra nezaměstnanosti podle analytiků již vystoupila na 9,9 procenta.

"Pokud bude výsledek takový, jak se očekává, tak možná podpoří pokračující oblibu rizikovějších transakcí," poznamenal hlavní analytik společnosti Deutsche Securities Kodži Fukaja.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zůstal na 75,700 bodu. Euro, které má v koši největší váhu, k dolaru zůstalo také bez větších změn na 1,4875 USD. Nezměnil se ani kurz eura k jenu, který činil 90,75 JPY. Zájem byl spíše o měny s vyšším výnosem, jako je australský dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK