Zahraniční obchod v září skončil v přebytku 17,8 mld

06.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Zahraniční obchod České republiky skončil v září přebytkem 17,8 miliardy korun, což byl meziročně o 7,3 miliardy Kč lepší výsledek. Jde o největší kladné zářijové saldo a třetí nejvyšší od vzniku České republiky. Na jeho zlepšení měl vliv především pokles deficitu v obchodě s minerálními palivy a růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky. Vývoz v září klesl meziročně v běžných cenách o 13,9 procenta a dovoz se snížil o 18 procent procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Zahraniční obchod Česka meziročně klesá nepřetržitě již 12 měsíců. Vlivem oslabení koruny vůči oběma hlavním světovým měnám klesl zahraniční obchod výrazněji v přepočtu na eura, vývoz o 16,8 procenta a dovoz o 20,8 procenta. V přepočtu na dolary se vývoz snížil o 15,7 procenta a dovoz o 19,7 procenta. Letošní září mělo o jeden pracovní den méně než září 2008, upozornili statistici.

V meziměsíčním srovnání se zářijový sezónně očištěný vývoz snížil o 1,8 procenta a dovoz o jedno procento.

Deficit v obchodě s minerálními palivy meziročně klesl o 4,3 procenta a přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky meziročně vzrostl o 1,4 miliardy korun. Přebytek se zvýšil také v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím, a to o 0,8 miliardy korun. O 0,5 miliardy se meziročně zvýšil i přebytek v obchodě se surovinami a o 0,4 miliardy i v obchodě s polotovary a materiály. Zmenšil se schodek obchodu s chemickými výroby o 0,3 miliardy korun a přebytek obchodu s nápoji a tabákem zůstal na úrovni loňského září. Nepříznivě se vyvíjel pouze obchod s potravinami a živými zvířaty, kde se prohloubilo pasivum o 0,4 miliardy korun, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK