Citco: Většina firem čeká do konce roku oslabení koruny

10.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Většina vývozců i dovozců z řad malých a středních podniků počítá na konci roku s kurzem koruny vůči euru mezi 25,50 Kč/EUR a 26,50 Kč/EUR. Vyplývá to z průzkumu společnosti Citco-finanční trhy, jehož výsledky dnes firma poskytla ČTK. V současnosti se koruna obchoduje kolem 25,50 koruny za euro.

Importéři jsou podle průzkumu s ohledem na své obchody spíše pesimističtí, zatímco exportéři ve větší míře předpokládají na konci roku kurz pro jejich podnikání výhodnější. Celkem 44 procent vývozců totiž počítá s tím, že na konci roku bude koruna slabší, a to mezi 26 a 27 korunami za euro.

Hlavními problémem pro firmy přitom je podle analytika společnosti Citco-finanční trhy Tomáše Volfa velká rozkolísanost kurzu koruny. "Průzkum ukazuje ještě jednu věc, která není na první pohled patrná, a sice, že na kurz nemá názor skutečně jen velmi malé procento společností, takže kurzové riziko se stává pro strategii společností určující faktor," uvedl.

Ani po nedávných výkyvech kurzu přitom nelze podle Volfa do konce roku očekávat uklidnění situace. Koruna se pravděpodobně ještě v průběhu listopadu může držet silnějších hodnot, ale posílení zpět k 25 korunám za euro Volf nečeká. "Důvodů k silné koruně je stále málo a ten největší, tedy snížená riziková averze investorů, se rychle mění. Koncem roku bychom se měli podívat nejblíže 26korunové úrovni a pád přes ni je velmi reálný. Takže výhled do konce roku není pro korunu nijak růžový," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK