Amundi nově nabízí dlouhodobé investice pro zajištění na stáří

03.06.2024 | , Amundi
Komerční sdělení


Možnosti spoření na pozdější fázi života rozšířil od ledna letošního roku nový finanční nástroj jménem Dlouhodobý investiční produkt (DIP). Zájemci o DIP již tvoří 15 procent nových klientů společnosti Amundi.

Zdroj: Amundi

Daňově zvýhodněné investice mají podle finančních expertů sloužit jako doplněk ke klasickému penzijnímu spoření. K poskytovatelům DIP se nedávno zařadil také Amundi, největší evropský správce aktiv.

„Dlouhodobý investiční produkt je vítanou novinkou, která umožní střadatelům zhodnocovat svůj majetek po mnoho let. Perfektně doplňuje naše portfolio finančních a investičních produktů,“ řekl Roman Pospíšil, místopředseda představenstva Amundi Czech Republic. „Tento produkt také lidem pomáhá lépe definovat své cíle. Mohou nyní oddělit peníze na důchod od jiných investic, což je velmi důležité. Když investoři znají své cíle a rozumí jim, snáze se jich drží a méně panikaří při v časech tržních výkyvů.“

Do DIP od Amundi lze uzavřít novou smlouvu i přidat většinu těch již existujících. Klientům nevznikají žádné dodatečné náklady, vše se řídí standardním ceníkem společnosti. Samozřejmostí je i pravidelný reporting v internetových aplikacích a výpisech, včetně potvrzení pro daňové účely.

Rozjezd DIPu byl v prvních měsících spíše rozpačitý, veřejnost neměla dostatek informací a novinka narážela také na konzervativní přístup mnoha Čechů k osobním financím. Čísla od Amundi však ukazují, že situace nemusí být tak dramatická. „Zhruba 15 procent nově uzavíraných smluv se týká právě DIP, což vzhledem k šíři našeho portfolia není zanedbatelné množství,“ prozradil Pospíšil

Součástí DIP mohou být podílové fondy, akcie a dluhopisy (např. hypotéční zástavní listy) ze zemí EU, podílové listy nebo také deriváty sloužící k zajištění měnového nebo úrokového rizika. Klienti Amundi mohou investovat do téměř tisícovky fondů od lokálních i světových správců.

Součástí DIP je také možnost využití daňové podpory – fyzické osoby mohou od základu daně odečíst až 48 tisíc korun (součet DPS, ŽP a DIP), což může znamenat úsporu až několik tisíc za rok. Tuto úlevu lze využít pouze v případě, že je investice držena alespoň 10 let do dosažení věku 60 let (pravidlo 120/60). Další výhodou je možnost příspěvku zaměstnavatele až do výše 50 tisíc korun ročně, na který se nevztahují platby sociálního a zdravotního pojištění. 

Pro čerpání daňové podpory je však nutné, aby žádná část investovaných prostředků nebyla vybrána dříve než po 10 letech od pořízení DIP a před šedesátým rokem života. 

Nízké náklady díky korunovým fondům

Kromě aktivně spravovaných fondů mohou klienti Amundi vybírat z široké nabídky indexových fondů, které nabízejí nízkonákladová řešení zaměřená na trhy v USA, Evropě, rozvojových zemích nebo Japonsku či Indie,  které nyní mohou nabídnout zajímavou investiční příležitost.

„Poskytujeme také korunové měnově nezajištěné fondy, které mohou být pro české investory dlouhodobě výhodnější než zahraniční ETF fondy, kde vznikají náklady za směnu dolarů či eur. Klienti mohou také měnit mezi jednotlivými produkty či strategie v rámci smlouvy,“ říká Martin Černý, manažer distribuce třetích stran Amundi Czech Republic.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení