ČNB:Běžný účet platební bilance byl v září ve schodku 3,7 mld. Kč

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v září schodek 3,7 miliardy korun. Uvedla to dnes Česká národní banka s tím, že výši schodku ovlivnilo vyplacení dividend a výše reinvestovaného zisku. V srpnu schodek činil 8,5 miliardy korun.

Dividendy byly vyplaceny v hodnotě 17 miliard korun a předpokládaná výše reinvestovaného zisku byla 8,7 miliardy Kč.

"Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu klesá," uvedla ČNB. V běžných převodech je zahrnuto pasivní saldo převodů z Česka do rozpočtu Evropské unie ve výši 1,6 miliardy. Kč. Na kapitálovém účtu byly čerpány prostředky z rozpočtu EU ve výši 0,2 miliardy korun.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky (ECB) činil asi devět miliard Kč. Saldo odlivu přímých investic dosáhlo 7,6 miliardy a bylo ovlivněno akvizicemi v zahraničí, snížením základního kapitálu zahraničními investory v některých tuzemských podnicích a poskytnutím obchodních úvěrů spřízněným subjektům v investiční skupině.

Odprodeje části majetkových a dluhových cenných papírů z portfolia nebankovních subjektů a zvýšení držby vládních dluhopisů zahraničními investory vedly k přílivu portfoliových investic za 9,8 miliardy Kč. Uskutečnily se také emise dluhopisů v zahraničí. Saldo přílivu přímých investic se v ročním úhrnu snižuje. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu vykazuje podle ČNB příliv zdrojů.

Přebytek bilance ostatních investic byl 6,8 miliardy korun v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí, tedy poklesu krátkodobých aktiv a růstu krátkodobých pasiv. Vláda čerpala od Evropské investiční banky (EIB) úvěry na protipovodňová opatření ve výši 0,1 miliardy Kč. Saldo transakcí v položce devizových rezerv ČNB po vyloučení kurzových rozdílů vedlo podle ČNB ke snížení devizových rezerv o 1,1 miliardy. Kč.

Zářijová platební bilance ČR (vybrané položky, v mil. Kč):

běžný účet -3688,5

obchodní bilance 20131,3

bilance služeb 3864,8

bilance výnosů -23906,5

kapitálový účet 226,6

finanční účet 9026,6

přímé investice -7634,6

- v zahraničí -10633,6

- zahraniční v tuzemsku 2999

portfoliové investice 9798,1

ostatní investice 6784,5

změna devizových rezerv *) 1087,5

*) záporné znaménko znamená nárůst

Zdroj: ČNB

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK