Pivovarem roku je Herold Březnice, desítkou Podskalák z Rohozce

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Nejlepším pivovarem roku je Pivovar Herold Březnice následovaný Pivovarem Svijany a Rodinným pivovarem Bernard z Humpolce. Výsledky dvacátého ročníku ankety o nejlepší pivovar, pivo a pivovarskou osobnost dnes vyhlásilo Sdružení přátel piva (SPP). Desítkou roku je podle sdružení světlé výčepní pivo Podskalák z Pivovaru Rohozec a dvanáctkou Svijanský Rytíř Pivovaru Svijany.

Vítězný pivovar získal podle předsedy SPP Tomáše Erlicha cenu sdružení po mnoha letech, avšak o to zaslouženěji. "Někdo by možná mohl namítat, proč se jeho piva neumístila na stupních vítězů v jednotlivých kategoriích. Ten čas jistě brzy přijde, protože již nyní a trochu smolně, zůstaly na 'bramborových' místech tmavý 13stupňový Herold či pšeničný Herold wheat, kdy jde navíc o skokana roku v rámci všech kategorií a všech piv v naší soutěži," uvedl Erlich.

Podle něj má Pivovar Herold primát také v tom, že je nejmenším průmyslovým pivovarem v České republice.

Letošním vítězem mezi minipivovary se stal dlouhodobě úspěšný Pivovarský dvůr Chýně. "Je to nejstarší minipivovar v ČR po roce 1990, jehož kořeny sahají ještě před revoluci, a díky místním sládkům zde máte možnost postupně v průběhu roku ochutnat nepřeberné množství skutečně vynikajících a výjimečných piv," uvedl Erlich.

Porotci vyhlašovali ceny celkem v 11 kategoriích. Například jedenáctkou roku se stal Svijanský Máz Pivovaru Svijany, speciálem pak čtrnáctistupňové světlé pivo Kvasar Pivovaru Černá Hora. Rodinný pivovar Bernard získal první cenu mezi tmavými pivy za své třináctistupňové černé pivo Bernard. Polotmavým pivem roku pak je třináctistupňový Primátor Polotmavý Pivovaru Náchod. Mezi nealkoholickými pivy se stalo vítězem pivo Bernard Free Jantar Rodinného pivovaru Bernard.

Titul "Sládek roku" letos získal Ladislav Veselý z pražského minipivovaru U Medvídků. "Mezi jeho největší úspěchy patří z roku 1995 titul pivo roku a v roce 2000 získal bronzovou medaili v celojaponské degustační soutěži za pivo alt beer," uvedl Erlich.

Česká veřejnost ho podle Erlicha rovněž zná jako tvůrce jednoho z nejsilnějších piv na světě, X-Beer 33.

Mimořádně pak SPP vyhlásilo cenu v kategorii "Pivní počin roku", kterou získal letos nově otevřený průmyslový pivovar v Chotěboři. Podle Erlicha se v ČR otevřel nový průmyslový pivovar po 33 letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK