Svaz průmyslu: OECD tvrdí, že Česko by mělo snížit náklady práce

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Česká republika by měla snížit náklady práce. To je podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jeden z nejzásadnějších problémů tuzemské ekonomiky a její konkurenceschopnosti. Zástupci OECD upozornili na tuto skutečnost při dnešním jednání s představiteli Svazu průmyslu a dopravy.

"Vaše náklady jsou příliš vysoké," uvedl ředitel sekce teritoriálních studií OECD Andrew Deanem. Do takzvaných nákladů práce se vedle mezd zahrnují například zákonná pojištění, podnikové benefity, některé sociální dávky, odstupné či náklady na nábor pracovníků. Zaměstnavatelé však upozornili na to, že problémy by se neměly redukovat pouze na otázku těchto výdajů. Za problém podnikového sektoru v současnosti označili zástupci svazu nízkou úroveň zakázek a nutnost propouštět zaměstnance a s tím spojené náklady.

"V dané situaci to nepovažujeme v mezinárodním srovnání za natolik zásadní problém, který by bezprostředně ohrožoval konkurenceschopnost české ekonomiky. Výši nákladů práce je třeba posuzovat v mezinárodním srovnání. To, co české firmy trápí především, je nedostatek zakázek, omezený přístup k úvěrům a nutnost propouštět zaměstnance," uvedl analytik svazu Oldřich Körner.

Do budoucna bude základním faktorem úspěchu a zvyšování konkurenceschopnosti zvládnutí inovací a posun ke zvýšení přidané hodnoty, míní ředitel hospodářské sekce svazu Boris Dlouhý.

Delegace OECD také připomněla, že pro Česko je nezbytností snížit administrativní zátěž. Klíčové z tohoto pohledu je řádné posuzování vlivu legislativy na podnikatelské prostředí, audit ekologické legislativy a zavádění takzvaného e-státu. Na tuto nutnost SP prý poukazuje již delší dobu. Prosazuje také z dlouhodobého hlediska nutnost zjednodušení daňového systému, zprůhlednění jeho správy, dodržování zásady jeho neutrality, tedy aby nebyly zaváděny nové daně k dodatečnému zvýšení daňového břemene.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK