Dvořák: Audit zadaný městem potvrdil nároky DPP na první pololetí

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Audit provozních nákladů pražského dopravního podniku (DPP), který pro Prahu vypracovala firma Deloitte, potvrdil nároky dopravce. ČTK to dnes řekl ředitel DPP Martin Dvořák. Audit posuzoval náklady firmy za první pololetí. Právě kvůli výši provozních nákladů se rozhořel spor mezi dopravním podnikem a hlavním městem. Odboráři DPP pak kvůli chybějícím penězům a celkové špatné finanční situaci podniku začali připravovat stávku.

Dopravní podnik letos dostal od města provozní dotaci ve výši asi 7,2 miliardy korun, město si ale prostřednictvím své příspěvkové organizace Ropid objednalo výkony za asi 9,1 miliardy korun. Po nátlaku odborových organizací město uvolnilo v úterý dalších 900 milionů korun, doplacení do devíti miliard ale odmítlo.

Praha si proto nechala vypracovat dva audity. První měl termín vyhotovení do dneška a prověřoval provozní náklady DPP za první pololetí. Druhý, který bude zkoumat náklady i za třetí čtvrtletí, bude hotový v pátek.

Kromě doplacení 1,9 miliardy korun požadovali odboráři také zastavení outsourcingu a propouštění. Trvají také na zastavení plánovaného propouštění a chtějí, aby město nastavilo standardy kvality pro pražskou hromadnou dopravu, které by platily pro všechny dopravce na území Prahy. Některé jejich požadavky bude ale zřejmě těžké splnit. DPP počítá s propuštěním 300 lidí ke konci ledna 2010, hlavní město zase v následujících týdnech bude jednat o vyčlenění další činnosti mimo DPP.

Odbory chtějí příslib splnění požadavků do dnešní půlnoci, pak budou jednat o vyhlášení stávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK