Firmou roku poskytující rovné příležitosti je Česká spořitelna

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Firmou roku poskytující rovné příležitosti je Česká spořitelna. Cenu získala za to, že umožňuje třeba pružnou pracovní dobu, částečné úvazky a práci z domova. Porotci ocenili i zavedení firemního ombudsmana, který má nestranně řešit pracovní problémy zaměstnanců. Další místa v soutěži obsadily firmy IBM ČR a Unicredit Bank ČR. ČTK to dnes řekla Jitka Kolářová z pořádající organizace Gender Studies.

Od roku 2008 Česká spořitelna pravidelně sleduje celofiremní statistiky o počtech žen a mužů ve firmě, na manažerských pozicích, na mateřské a rodičovské dovolené, vývoj mezd a podobně. Letos firma také spustila antistresový program pro zaměstnance.

Pro pracující rodiče je zřízen program Čáp, usnadňující odchod na mateřskou či rodičovskou dovolenou i návrat zpět do práce. Nově jsou nyní manažeři odměňováni podle toho, jak dodržují rovné příležitosti při vedení zaměstnanců.

U IBM porotci ocenili zejména to, že se snaží zvýšit počet žen pracujících v informačních technologiích (IT), což se jí podle poroty daří. Od minulé účasti v roce 2007 stoupl počet žen v IBM jak celkově, tak i na vedoucích pozicích.

Unicredit Bank se mezi vítězi objevila poprvé. Firma odmítá diskriminaci a podporuje různorodost. Pravidelně provádí interní průzkumy, které sledují i spokojenost s rovným zacházením uvnitř firmy, zdůvodnila porota své rozhodnutí.

V minulém ročníku soutěže zvítězila firma T-Mobile, druhé místo obsadil Vodafone a třetí příčku Komerční banka.

Porota dále navrhla na speciální cenu Gender Studies firmu OLHO Technik za množství opatření na podporu slaďování práce a rodinného života. Zavedla třeba konta pracovní doby, jež hlídají práci na přesčasy a umožňují zaměstnancům vybrat si volno podle uvážení. Podporuje místní školku, umožňuje brigády při rodičovské dovolené a další.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK