ČNB: Za ztráty ze zneužití karty má plátce odpovědnost do 150 eur

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Při zneužití platební karty nese plátce odpovědnost za ztráty z jejího neautorizovaného použití do celkového limitu odpovídajícího 150 eur (asi 3820 korun). Limit se vztahuje na souhrn částek všech neautorizovaných platebních transakcí. ČTK o tom dnes informoval mluvčí České národní banky Marek Petruš. Centrální banka tak jednoznačně definovala výklad ustanovení nového zákona o platebním styku, jenž se týká ztráty plátce z neautorizované platební transakce.

"ČNB tímto krokem rychle vylučuje jakékoli nejasnosti o ochraně držitelů platebních karet," uvedl vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek. Uveřejněné sdělení ČNB přispěje ke sjednocení praxe v oblasti poskytování platebních služeb v Česku, dodal.

Cílem ČNB je podle Řežábka zamezit nesprávné interpretaci příslušné směrnice Evropské unie a zabránit výkladu, který by znamenal, že ochrana uživatelů platebních karet podle nového zákona by byla nižší než za předchozí právní úpravy.

Podle ČNB plátce nese ztrátu ze všech neautorizovaných platebních transakcí do celkové částky odpovídající 150 eur, a to za podmínek stanovených v zákoně. Limit 150 eur se tedy vztahuje na souhrn částek všech platebních transakcí, které byly provedeny od okamžiku ztráty, odcizení, zneužití nebo neautorizovaného použití platebního prostředku do doby oznámení této skutečnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK