Recese zvýšila krádeže v britských obchodech na rekordní úroveň

11.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. listopadu (ČTK) - Hluboká recese v Británii zvýšila krádeže v obchodech na rekordní úroveň. Hodnota ukradeného zboží v britských obchodech vzrostla za rok do června o 20 procent na 4,88 miliardy liber (138 miliard Kč). Británie tak předstihla početnější Německo a je na prvním místě v Evropě a třetí na světě za USA a Japonskem. Uvedlo to podle BBC News ve své výzkumné zprávě britské Centrum pro výzkum maloobchodu.

Zpráva si všímá, že v posledním roce došlo ke vzestupu krádeží u středních tříd. Dražší zboží krade nyní více lidí, protože si chtějí udržet navyklý životní standard i při výpadku příjmů.

"Zvyšuje to krádeže položek jako kosmetiky, alkoholu, čerstvého masa, mobilních telefonů, počítačových her a elektronického zboží jako DVD-přehrávačů, fotoaparátů, hudebních přehrávačů a různých nástrojů osobní péče," uvedl Neil Matthews, viceprezident firmy Checkpoint Systems, která si výzkum objednala.

Výzkum Global Retail Theft Barometer 2009 je založen na anketách u 1069 maloobchodních prodejců, jejichž úhrnné tržby za poslední rok činily 514 miliard liber. Sleduje krádeže v maloobchodě ve 41 zemích na pěti kontinentech.

Podle zprávy se výrazně zvyšují také krádeže ze strany zaměstnanců prodejen a jejich průměrná hodnota je daleko vyšší než krádeží zvenku. Průměrná ztráta jedné zaměstnanecké krádeže činí 1596 liber proti pouhým zhruba 80 librám u běžné krádeže. Zaměstnanci v Británii jsou druhými největšími zloději v Evropě za irskými.

Objem krádeží v amerických maloobchodech za sledovaný rok dosáhl 26,4 miliardy liber. V Japonsku to bylo 6,03 miliardy a ve čtvrtém Německu 4,44 miliardy liber. V Evropě se v mezi regály nejméně krade v Portugalsku, kde padlo za oběť zlodějům zboží v hodnotě 294 milionů liber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK