Který účet je ten nejlepší?

04.10.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Mít běžný účet je dnes již pro každého z nás nutností. Ale jak si vybrat ten pravý? Rozhodně se Vám vyplatí zvolit si finanční ústav podle toho jaké služby vám nabídne a za kolik.

Běžný účet se stal nezbytnou součástí našeho života. Jeho prostřednictvím můžeme hospodařit se svými osobními i rodinnými finančními prostředky. Na účet můžeme své peníze libovolně vkládat a zároveň tyto prostředky kdykoli v hotovosti vybírat či převádět na jiný účet. K účtu si můžeme zřídit trvalé příkazy k úhradě pravidelných plateb či SIPO, takže už musíme každý měsíc vyplňovat složenky a chodit na poštu.

Otázkou tedy je, jakou banku si vybrat a který účet zvolit. Založení běžného účtu je velice závažné rozhodnutí, proto musíme jeho výběru věnovat zvýšenou pozornost. Při hledání vhodného účtu pro naše potřeby je důležité zvážit několik hledisek.
Hlavní roli při výběru hrají především poplatky k běžným účtům. Základním poplatkem je poplatek za vedení účtu. Dále si banka účtuje poplatky za své služby - například za výběr hotovosti z bankomatu nebo na přepážce, za zaslaný výpis z účtu, za vydání platebních karet či za převod peněz.

Pokud si chcete ušetřit čas, starosti i nohy, vyberte si takový účet, ke kterému je poskytována alespoň některá z forem přímého bankovnictví - tedy telebanking, GSM banking, internet banking a home banking. Díky přímému bankovnictví můžete svůj účet spravovat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Poplatky k vybraným účtům

Banka

Název účtu

Zřízení účtu

Správa a vedení účtu (měsíčně)

Měsíční výpis

poštou

osobně

Česká spořitelna

Sporožirový účet

zdarma

10 Kč bez přímého bankovnictví

5 Kč s přímým bankovnictvím

5 Kč + poštovné

30 Kč

ČSOB

Osobní konto

Privátní Top konto

zdarma

30 Kč

zdarma

20 Kč

GE Capital Bank

Běžný účet

zdarma

30 Kč do 40 000 Kč

zdarma nad 40 000 Kč

zdarma

80 Kč

Genius

zdarma

79 Kč

zdarma

50 Kč

HVB Bank

Konto Komfort

zdarma

199 Kč

8 Kč

40 Kč

Osobní účet

zdarma

200 Kč

8 Kč

40 Kč

Komerční banka

A - konto

zdarma

200 Kč

zdarma

zdarma

Expreskonto

zdarma

79 Kč

zdarma

25 Kč

Ideal konto

zdarma

15 Kč

zdarma

25 Kč

Běžný účet

zdarma

15 Kč

10 Kč

25 Kč

Poštovní spořitelna

Postžiro

Senioržiro

zdarma

zdarma

12 Kč

12 Kč

Raiffeisenbank

Běžný účet

zdarma

zdarma

15 Kč

30 Kč

Kompletkonto

zdarma

80 Kč

zdarma

30 Kč

Union banka

Bězný účet

zdarma

dle výpisu

25 Kč

30 Kč

Konto Efekt

zdarma

40 Kč

zdarma

30 Kč

Konto Progres

zdarma

60 Kč

zdarma

30 Kč

Živnobanka

Běžný účet

zdarma

zdarma

10 Kč

20 Kč

Stejně tak by vás mělo zajímat i to, zda vám banka vydá k účtu platební kartu a za kolik, a jak širokou síť bankomatů má. Díky platební kartě máte peníze kdykoliv k dispozici a to nejen doma, ale také v zahraničí. Dnes však již karty neslouží pouze k výběrům hotovosti, ale také k platbám u obchodníků, jejichž síť se neustále rozrůstá.

Velikost úroků z vkladů v současné době při výběru banky nehraje příliš velkou roli. Jejich výše je obecně velmi nízká. Na konci měsíce se vám může klidně stát, že z výpisu zjistíte, že jste na poplatcích zaplatili více, než kolik jste na úrocích vydělali. Rozdíly v úrokových sazbách mezi jednotlivými bankovními ústavy se pohybují v desetinách procenta a rozdíly mohou pocítit pouze klienti s vysokými úsporami pohybujícími se řádově ve statisících až milionech.

Většina bank při založení účtu požaduje složit minimální vklad. Jeho výše se pohybuje od stokoruny až do desetitisíců.
Pro mnohé klienty je také důležité, jak se k němu banka a její úředníci chovají. V neposlední řadě byste měli také zvážit, jak daleko je vámi zvolená pobočka od vašeho bydliště a jakou má otevírací dobu - pokud ovšem nevyužíváte služeb přímého bankovnictví.

Podrobnější informace o poplatcích, které si banky účtují za své služby a úrokových sazbách jednotlivých běžných účtů nalezenete také zde.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ