Tisk: KBC hodlá uvést na trh 40 procent akcií ČSOB

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. listopadu (ČTK) - Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC hodlá uvést na trh 40 procent akcií české divize ČSOB a maďarské K&H Bank, aby si zajistila schválení státní pomoci Evropskou unií. Informoval o tom dnes belgický list De Tijd. Dodal, že tento krok by mohl být uskutečněn do poloviny příštího roku a vynést přes miliardu eur (přes 25 miliard Kč).

KBC získala od belgické a vlámské vlády celkem sedm miliard eur. Firma začátkem října uvedla, že státní pomoc nechce splatit z navýšení kapitálu, ale ze zisku a prodeje aktiv. Dodala, že hodlá pokračovat v růstu ve střední a východní Evropě.

KBC v pátek zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí. Firma plánuje na 4. prosince setkání s investory, kde hodlá představit podrobnosti svého nového podnikatelského plánu, napsala agentura Reuters.

Ve druhém čtvrtletí hospodařila KBC s čistým ziskem 302 milionů eur po ztrátě 3,6 miliardy eur v předchozích třech měsících. V meziročním srovnání se ale zisk propadl o téměř 40 procent.

KBC je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a Rusku. Skupina zaměstnává více než 60.000 lidí a má 12 milionů klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK