Raiffeisenbank zvýšila čistý zisk za tři čtvrtletí o polovinu

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Raiffeisenbank, pátá největší banka v ČR podle objemu aktiv, vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk 1,62 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 49 procenta. Za růstem stojí efektivní řízení rizik, důsledné vymáhaní dluhů a snižování nákladů, uvedla dnes banka v tiskové zprávě. Banka je tak jednou z mála předních bank, která vykázala růst zisku.

Česká spořitelna za tři čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila čistý zisk o 0,3 procenta na 9,65 miliardy korun. Komerční bance naopak klesl čistý zisk meziročně o 14,5 procenta na 8,438 miliardy korun. GE Money Bank klesl zisk o téměř 29 procent na 1,7 miliardy korun a UniCredit Bank se snížil zisk na 2,015 miliardy korun z 3,298 miliardy loni.

"Právě dobře fungující vymáhání a náš přístup k neplatičům se odráží v relativně nízkém růstu tvorby rezerv. Dáváme tím klientům jasný signál, že nesplácet úvěry se nevyplácí," uvedl generální ředitel banky Lubor Žalman. Nejhorší bude podle něj pro banky až rok 2010, kdy pravděpodobně bude kulminovat míra nezaměstnanosti a s tím související objem nesplácených úvěrů.

Do konce září banka vykázala ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek ve výši 1,38 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 30 procent. Nárůst souvisí podle banky se zhoršením ekonomické situace a nárůstem objemu nesplácených úvěrů.

"Raiffeisenbank výrazně posiluje vymáhání. Je to jedna z mála oblastí, kde roste počet zaměstnanců, dochází k zefektivnění procesů a využívání nových nástrojů, například elektronických aukcí," uvedl Žalman.

Celková aktiva banky vzrostla ke konci září meziročně o 11 procent na 182,1 miliardy korun. K růstu došlo především díky klientským vkladům, které narostly o 23 procent na 118,5 miliardy korun. Jen ve třetím čtvrtletí vklady vzrostly o více než šest miliard.

Úvěry klientům se meziročně zvýšily o dvě procenta na 141 miliard korun, oproti předchozímu čtvrtletí došlo k nárůstu zhruba o půl miliardy.

Provozní náklady tak přes pokračující výrazný růst banky meziročně klesly o 3,4 procenta na 3,19 miliardy. "Úspory banka hledá především v provozních nákladech, nikoli v personální oblasti," uvedl Žalman.

Úrokové výnosy banky stouply za tři čtvrtletí meziročně o více než 21 procent na 4,7 miliardy korun. Důvodem růstu je především rostoucí počet klientů a související nárůst vkladů a úvěrů. Naopak příjmy z poplatků meziročně klesly o půl procenta na 1,17 miliardy korun.

Vlastní jmění banky meziročně vzrostlo o třetinu na 12,8 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost banky dosáhla 10,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK