Odboráři se zatím s magistrátem nedohodli, prý se rýsuje kompromis

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Zástupci odborových organizací pražského dopravního podniku (DPP) se ani na dnešním dopoledním jednání zcela nedohodli s krizovým štábem magistrátu na splnění svých požadavků a jednání budou zřejmě dále pokračovat. O dalším svém postupu budou odbory DPP jednat dnes od 16:00, stávka však zatím není stále úplně vyloučena, řekli po dnešním jednání ČTK zástupci odborů. Podle generálního ředitele DPP Martina Dvořáka "je však kompromis blíže než vyhlášení stávky."

Od 13:00 by měla část odborářů dopravního podniku jednat se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Dnešní jednání bylo klidné a účastnil se jej i pražský primátor Pavel Bém. Přítomní byli i zástupci auditorské společnosti Deloitte, která v minulých dnech posuzovala provozní náklady podniku. Kvůli nepřítomnosti Béma a nedodaným odpovědím ve středu odboráři jednání s krizovým štábem asi po půlhodině opustili.

Odboráři dali štábu v pondělí své požadavky, slib jejich splnění požadovali do noci na dnešek. Odpovědi dostali ve středu v podvečer, zatím ale neuvedli, zda jsou s nimi spokojeni. Pokud nebudou požadavky odborářů splněny, chtějí odbory DPP vyhlásit časově neomezenou stávku.

Odbory žádají kromě doplacení 1,9 miliardy korun na provozní náklady ukončení všech dalších projektů, jež směřují k vyčlenění některých činností z podniku. Trvají také na zastavení plánovaného propouštění a chtějí, aby město nastavilo standardy kvality pro pražskou hromadnou dopravu, které by platily pro všechny dopravce na území Prahy.

Rada města v úterý schválila uvolnění 900 milionů korun pro dopravní podnik, to ale odboráři považují za nedostatečné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK