Předluženou píseckou textilku Jitex poslal soud do konkurzu

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 12. listopadu (ČTK) - Textilní firma Jitex a.a. je v konkurzu. Vyhlásil ho dnes na návrh firmy českobudějovický krajský soud. ČTK to zjistila v insolvenčním rejstříku. Kvůli předlužení byla společnost od července v insolvenčním řízení. Ve firmě je nyní přes 80 zaměstnanců. Dnes dostali doplatek k 60procentní záloze mezd za říjen, řekl ČTK insolvenční správce Štěpán Bláha.

Věřitelé, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, tak mají učinit do 30 dnů. Insolvenční správce pak jejich seznam předloží soudu nejpozději do 22. prosince.

Výroba podle správce pojede do konce roku. "Na listopad a prosinec je práce dost, musí se dělat i přesčasy," řekl ČTK. Leden a únor už patří z hlediska odbytu mezi slabší měsíce. Zaměstnanci by si v tyto měsíce mohli za odpracované přesčasy vzít náhradní volno. "Spíš se snažíme, aby práce byla, protože zaměstnanci mají v kolektivní smlouvě 80 procent náhrady v případě, že zůstanou doma," uvedl Bláha.

Závazky vůči věřitelům dosahují 47,7 milionu korun, ale další se mohou ještě přihlásit. "Hodnota majetku moc velká není. Jsou tam sice zásoby za 20 milionů korun, ale prodejnost bude 25 až 30 procent, protože se jedná o staré zásoby," doplnil Bláha.

Textilní společnost Jitex loni po několika letech ztráty dosáhla zisku 15,7 milionu korun. Stojí za tím hlavně prodej části podniku za 43,6 milionu a prodej dlouhodobého majetku, materiálu a strojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK