Česká měna dnes výrazněji oslabila k dolaru na 17,14 Kč/USD

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k americkému dolaru. Kolem 17:00 koruna v porovnání se středečním závěrem klesla o zhruba 15 haléřů na 17,14 Kč/USD, vůči euru si pohoršila o asi pět haléřů na 25,51 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky měla dnes koruna snahu korigovat své zisky z předchozích dnů. K americkému dolaru ztrácela citelněji, pohyby kurzu ale nebyly výrazné. "Volatilnější byl v regionu maďarský forint, naopak polský zlotý oslabil jen velmi mírně," dodal Frayer.

Markéta Šichtařová z Next Finance poznamenala, že střední Evropa nepřestala být pro obchodníky zajímavá. Podle ní se ale investoři drží raději zpátky, s většími obchody počkají na více údajů. V pátek totiž bude zveřejněno několik klíčových dat, a to odhady hrubého domácího produktu Německa, eurozóny, Česka, Slovenska i Polska.

HDP České republiky se ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání podle odhadů analytiků oslovených ČTK propadl v průměru o 4,9 procenta, mezičtvrtletně ale rostl.

Dolar dnes vůči euru dál posiloval, kolem 17:00 zpevnil na 1,4883 USD/EUR. Z USA dnes přišla lepší čísla z trhu práce, kde bylo žadatelů o dávky v nezaměstnanosti méně, než se čekalo. Pozitivní zprávou byly i výsledky společnosti Wal-Mart, míní analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Zároveň ale dodal, že na nastolení růstové nálady to zatím nestačí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK