NKÚ by měl mít větší pravomoci, navrhli poslanci

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) možná bude mít širší pravomoci. Podle návrhu ústavní novely by měl úřad mít možnost kontrolovat hospodaření obcí a krajů a dalších společností, které využívají veřejné peníze. Nyní NKÚ prověřuje jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Novelu předložili sněmovně poslanci ČSSD a ODS. Podle nich je omezený rozsah pravomocí úřadu nadále neudržitelný.

U krajů a obcí by podle předlohy NKÚ kontroloval jen to, zda hospodaří podle zákona. "S ohledem na zachování svébytnosti územní samosprávy nebude přezkoumávat její hospodaření z hledisek vhodnosti, účelnosti či hospodárnosti," napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Bude na rozhodnutí NKÚ, zda bude tyto úřady kontrolovat, nebo ne.

Úřad by mohl dále kontrolovat veřejnoprávní korporace a jiné instituce, které hospodaří s veřejnými penězi a prostředky z rozpočtu Evropské unie.

Pokud bude ústavní novela schválena, budou se muset změnit další zákony, zejména o Nejvyšším kontrolním úřadu, uvedli předkladatelé.

Přímo do ústavy chtějí poslanci ČSSD a ODS zahrnout i další ustanovení o NKÚ. Patří k nim devítileté funkční období prezidenta a viceprezidenta, přičemž nikdo by nesměl být jmenován více než dvakrát. V Ústavě by přibyla část, že s funkcí prezidenta, viceprezidenta a člena NKÚ není neslučitelný výkon úřadu prezidenta republiky, poslance, senátora, soudce, člena vlády a jakékoliv jiná funkce ve veřejné správě, kterou stanoví zákon.

Nynější prezident NKÚ František Dohnal čelí podezření z plýtvání penězi. Hospodaření NKÚ se chystají prověřit poslanci z kontrolního výboru s pomocí auditorské firmy.

Poslanci se rozhodli zkontrolovat hospodaření NKÚ na základě podnětu od kolegia úřadu, které letos na jaře upozornilo na některá pochybení. Dohnalovi například vytklo užívání dvou služebních bytů místo jednoho nebo stěhování poboček úřadu do soukromých prostor s vyšším nájemným.

Dohnal provinění odmítá. Čelí ale trestnímu oznámení, jeho případ řeší i kárná komora, která ho podezírá ze dvou trestných činů a která navrhuje, aby se jimi zabývalo státní zastupitelství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK