Index pražské burzy dnes posílil o 0,97 pct, dařilo se Telefónice

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes posílily skoro o procento. Hlavní index PX vzrostl o 0,97 procenta na 1168,8 bodu. Dařilo se cenným papírům telekomunikačního operátora Telefónica O2, akcie energetické firmy ČEZ po jejích čtvrtletních výsledcích během dneška opět nezměnily svou hodnotu. Vyplývá to z údajů burzy.

Hodnota akcií Telefóniky se zvýšila proti středečnímu závěru o 2,12 procenta na 434 korun. "Pražský index PX rostl o necelé procento díky ziskům obou bankovních titulů a zejména Telefoniky O2, která ve středu příjemně překvapila výsledky za třetí čtvrtletí," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Telefónica O2 vykázala od ledna do září čistý konsolidovaný zisk 8,896 miliardy korun, když analytici předpovídali čistý zisk okolo 8,3 miliardy Kč.

Polepšily si také cenné papíry Erste Bank, vzrostly o 1,66 procenta na 797,50 Kč. Dařilo se i akciím Komerční banky s růstem ceny na 3720 korun. Jejich hodnota se tak proti středečním uzavíracím hodnotám zvýšila o 1,20 procenta.

Akcie společnosti ČEZ dnes při více než osmisetmilionovém objemu obchodů svou cenu stejně jako ve středu nezměnily, zůstala na 892 korunách. "Výsledky největší emise na burze, ČEZ, byly spíše zklamáním," uvedl Adamkovič. ČEZ stoupl čistý zisk ve třetím čtvrtletí meziročně o 6,6 procenta na 44,2 miliardy Kč. "Z pohledu očekávání trhu nedošlo k žádnému většímu překvapení, ve kvartálních výsledcích je vidět určité zpomalení, které souvisí s propadem spotřeby elektřiny," uvedl analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Naopak se dnes nedařilo cenným papírům pojišťovny VIG, které ztratily 1,90 procenta na 975,10 koruny. Klesly také akcie těžební NWR; ty odepsaly 0,60 procenta na hodnotu 167 Kč.

Belgický list De Tijd dnes zveřejnil informaci, že bankovní skupina KBC se chystá umístit 40 procent akcií české ČSOB na burzu, není však jasné na kterou. "Pražská burza by tak mohla již v první polovině příštího roku přivítat novou velkou emisi," poznamenal Adamkovič.

Akcie petrochemické firmy Unipetrol, která má zveřejnit čtvrtletní hospodářské výsledky v pátek, dnes nepatrně posílily o 0,04 procenta na 143 Kč. Analytici přitom odhadují, že tržby i zisk firmě ve třetím čtvrtletí poklesly, když čistý zisk odhadují nejvýše na 36 milionů korun. Před rokem ve stejném období přitom firma vydělala přes půl miliardy Kč.

V systému pro nejlepší akcie SPAD byly dnes uzavřeny obchody za 1,834 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je přitom 1,696 miliardy Kč.

Z okolních středoevropských trhů rostl krátce po 17:00 nejvíce vídeňský index ATX, který si polepšil o 1,08 procenta. Varšavský WIG 20 si připisoval 0,90 procenta. Naopak budapešťský BUX ztrácel 0,34 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK