Americké akcie ve čtvrtek oslabily

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. listopadu (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek přerušily několikadenní růst. Dolů je stáhl například opatrný výhled maloobchodního gigantu Wal-Mart, který vyvolal obavy ohledně spotřebitelských výdajů. Energetické tituly zasáhl pokles cen ropy.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,91 procenta na 10.194,47 bodu po předchozích šesti nárůstech za sebou. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,03 procenta na 1087,24 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,83 procenta na 2149,02 bodu. Ve středu uzavřely indexy Dow a S&P na 13měsíčních maximech.

"Jakmile se index S&P dostal nad 1100 bodů, bylo pro něj obtížné udržet zisky," uvedl analytik Quincy Krosby ze společnosti Prudential Financial. Upozornil, že na akciový trh měl negativní dopad rovněž silnější kurz amerického dolaru.

Index S&P pro energetický sektor se propadl o dvě procenta, protože ceny ropy klesly o tři procenta po zprávě o růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Dolů zamířily rovněž akcie bank a pojišťoven. Index S&P pro finanční sektor se tak snížil o 1,8 procenta.

Na devizovém trhu dolar posílil poté, co několik politiků z různých zemí varovalo, že hospodářské oživení zůstává křehké. To přimělo investory k prodeji rizikovějších aktiv. Euro vůči dolaru oslabilo o procento na 1,4840 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK