Japonské akcie v obavách z ekonomiky klesly o 0,4 pct

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. listopadu (ČTK) - Japonské akcie v pátek v obavách z vývoje ekonomiky a pod vlivem poklesu na Wall Street znovu oslabily a jejich hlavní index klesl o 0,4 procenta. Dolar si na asijském devizovém trhu zachovával čtvrteční zisky, dlouhodobější trend jeho poklesu však přetrvává.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 34,18 bodu na 9770,31 bodu. Za celý týden index ztratil 0,2 procenta, což byl třetí týdenní pokles za sebou.

Japonský akciový trh oslabovaly obavy ze slabých spotřebních výdajů, které podkopávají celou ekonomiku. Investoři sledují zejména klíčový americký akciový trh, kde hlavní indexy ve čtvrtek oslabil o zhruba jedno procento.

Dolar se dnes v Asii držel čtvrtečních přírůstků, které získal díky tomu, že trh si začal vybírat zisky z předešlé vlny růstu rizikovějších měn s vyššími výnosy. Podle analytiků však dlouhodobější trend poklesu americké měny zůstává nedotčen.

Euro k dolaru po čtvrtečním jednoprocentním propadu mírně oživilo o 0,1 procenta na 1,4863 USD. Dolar vůči jenu klesl rovněž o 0,1 procenta na 90,22 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn zůstal bez větší změny na 75,577 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK