Německo ve 3. čtvrtletí zrychlilo mezičtvrtletní růst na 0,7 pct

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. listopadu (ČTK) - Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní tempo růstu, v meziročním srovnání však stále výrazně klesala. Hrubý domácí produkt se zvýšil proti předešlému čtvrtletí o 0,7 procenta po růstu o 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí a jeho meziroční propad se zmírnil na 4,7 procenta z předchozích sedmi procent. Sdělil to spolkový statistický úřad v dnešním předběžném odhadu.

Mezičtvrtletní tempo růstu největší evropské ekonomiky bylo mírně pod odhadem ekonomů,, kteří podle agentury Reuters čekali v průměru 0,8 procenta. U meziročního propadu se však čekalo poněkud vyšší číslo 4,8 procenta.

Německo se z nejhlubší poválečné ekonomické recese vymanilo technicky ve druhém čtvrtletí, kdy skončil mezičtvrtletní propad, který trval přesně rok. Meziročně ekonomika klesá od loňského posledního čtvrtletí.

Německá vláda čeká v celém letošním roce pokles ekonomiky o pět procent. Podle některých německých činitelů však poměrně silné oživení ve druhém pololetí naznačuje, že vládní odhad je zřejmě příliš pesimistický. Pro příští rok čeká vláda růst HDP o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK