Koruna dopoledne lehce posílila k euru i dolaru

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Česká měna si dnes polepšila k oběma hlavním světovým měnám. Před 11:00 byla k euru v porovnání s čtvrtečním závěrem zhruba o šest haléřů silnější na 25,45 Kč/EUR, k dolaru si polepšila o pět haléřů na 17,09 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Dnešek přinesl řadu zpráv z domácí ekonomiky, podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka si ale koruna připsala zisky většinou ještě před jejich zveřejněním. "Silnější je i zlotý a forint, i přesto, že maďarský HDP žádné odražení k růstu neukázal. Pozitivní vliv na region vidíme ve vývoji na eurodolaru, kde americká měna pomalu ukrajuje ze včerejších zisků," uvedl.

Dolar se ve čtvrtek rozjel a zabrzdil až kolem 1,4830 vůči euru. Dnes se kurz pomalu vrací mírně pod 1,4900. Kurz dolaru by podle Vlka mohly ovlivnit údaje o americké spotřebitelské důvěře.

ČSÚ dnes oznámil, že hrubý domácí produkt České republiky se ve 3. čtvrtletí zvýšil o 0,8 procenta. Zároveň revidoval data v několika předchozích čtvrtletích a zveřejnil, že maloobchodní tržby v září klesly o 7,6 procenta. "Nejvíce byla samozřejmě sledována čísla o HDP za třetí kvartál. Ta byla na mezičtvrtletní bázi horší než odhady, ale meziroční změna byla naopak lepší. Čísly opět zamíchaly revize předchozích údajů. Celkově se však potvrdilo, že ekonomika vystoupila z recese, k čemuž jí zřejmě pomohlo doplňování zásob a exporty. Maloobchod překvapil negativně a potvrdil, že se spotřebitelská poptávka bude zlepšovat až se zpožděním a v nejbližších čtvrtletích bude oživení ekonomiky brzdit," uvedl Vlk.

"Do třetice zveřejnila ČNB zápis z posledního měnového jednání. To jen dokreslilo obrázek, který jsme si mohli udělat už po jednání a výsledku hlasování. Někteří členové bankovní rady vidí rizika jako protiinflační a prosazovali tedy nižší úrokové sazby. Podle převládajícího názoru je však současné nastavení dostatečné. ČNB sice uvedla kurz měny jako proinflační riziko, avšak koruna od té doby už stačila citelně posílit," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK