V Jevíčku končí velký zaměstnavatel, propustí 350 lidí

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jevíčko (Svitavsko) 13. listopadu (ČTK) - Firma GST Automotive Safety Czech uzavře do konce dubna příštího roku v Jevíčku na Svitavsku svůj závod a propustí 350 zaměstnanců. Řekl to generální ředitel Luboslav Vašíček. Společnost šije airbagy do automobilů a je nyní v konkurzním řízení. V posledních letech jde o několikátou firmu, která ve městě s vysokou nezaměstnaností končí.

"Fabriku v Jevíčku jsem budoval, je to velmi nepříjemné. Na začátku roku jsme měli propad výroby až o 45 procent, vlivem konkurzu jsme přišli o další kontrakty. Odešel nám i hlavní zákazník, firma Autoliv, a to byla pro nás smrtelná rána," řekl generální ředitel.

Zánik firmy způsobila hospodářská krize, která se výrazně projevila v automobilovém průmyslu. Podobně jsou na tom i dceřiné podniky amerického holgingu GST v Polsku a Rumunsku. Jevíčské vedení firmy nyní vyjednává s odbory o odstupném. Odboráři požadují šestiměsíční plat, za každý odpracovaný rok 2500 korun a 16.000 korun jednorázovou odměnu, pokud pracovník zůstane až do uzavření firmy.

"Firma se na to netváří, tvrdí, že nemá peníze. Je to nadnárodní společnost a musí si svých zaměstnanců vážit. Když ti lidé přijdou na dlažbu, je povinnost dát jim trochu víc než normálně," řekl ČTK odborář Petr Benych.

Firmě (dříve ITG Automotive Safety Czech) se nedařilo dobře už loni. Výroba klesla na 6,4 milionu kusů airbagů proti předloňsku, kdy produkce byla 7,9 milionu kusů. Ve firmě rovněž ubylo zaměstnanců. Podle výroční zprávy předloni zaměstnávala asi 780 lidí, kdežto na konci loňského roku jich měla 551.

V Jevíčku žije asi 2700 lidí. Výrobce airbagů není jediná větší firma, která ve městě skončila. V minulosti tam zavřel závod výrobce žiletek Gillete. Značnou část výroby přestěhoval do Ruska a 250 lidí přišlo o místo. Výrobu žiletek později převzala společnost Czech Blades.

Před dvěma lety skončila v konkurzu firma Woodex a propustila 150 lidí. Nyní v areálu firmy podniká společnost Translignum, která rovněž dodává polotovary pro nábytkářský průmysl. Obě nástupnické firmy už mají méně pracovníků než jejich předchůdci.

"GST sváží lidi ze široka daleka, Blanenska, Šumperska, Prostějovska. Odhaduji, že tak čtvrtina lidí je přímo z Jevíčka," řekl starosta Roman Müller.

Přímo v Jevíčku se míra nezaměstnanosti pohybuje okolo 11 procent, což je víc než je průměr v kraji i v okrese Svitavy. V regionu Jevíčka je až patnáctiprocentní nezaměstnanost. Za říjen míra nezaměstnanosti v okrese mírně klesla.

Svitavsko podle ředitele Úřadu práce Jana Tesaře už na dně bylo, protože v průběhu krize už firmy propustily maximum lidí. Ovšem příští rok se odchodem významného zaměstnavatele situace změní. "Zatím do konce roku velké propuštění hlášeno není. Horší to bude v příštím roce," řekl Tesař.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK